Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

NÚDCH: Očkovanie proti covidu u vysokorizikového dieťaťa posúdi lekár

Ilustračné foto. Foto: TASR/DPA

Následne rodič prihlási dieťa na očkovanie a počká na pridelenie termínu.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) sa stal jedným z troch pracovísk pre očkovanie vysoko rizikových detí vo veku od päť do 11 rokov proti ochoreniu COVID-19. Ako pre TASR pripomenula jeho hovorkyňa Dana Kamenická, potrebu očkovania vysokorizikového dieťaťa musí posúdiť lekár - špecialista, u ktorého je dieťa liečené a očkovanie indikuje.

Kamenická poukázala na to, že o samotné očkovanie už môžu požiadať rodičia alebo zákonní zástupcovia vysokorizikových detí prostredníctvom žiadosti o očkovanie dieťaťa proti ochoreniu COVID-19, ktorá je zverejnená na stránke Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

Vysvetlila, že k očkovaniu sa vyjadrí aj všeobecný lekár pre deti a dorast, ktorý má dieťa v starostlivosti. Následne rodič prihlási dieťa na očkovanie prostredníctvom webovej stránky www.korona.gov.sk, kde bude dieťaťu pridelený termín očkovania.

"Pred samotným očkovaním bude dieťa vyšetrené, aby sa vylúčilo napríklad akútne ochorenie alebo iná prekážka očkovania a po splnení všetkých kritérií v súlade s usmernením MZ bude dieťa zaočkované pod odborným dohľadom špecialistov NÚDCH," poznamenala s tým, že očkovanie v národnom ústave plánujú realizovať flexibilne podľa záujmu zo strany rodičov.

Dodala, že očkovanie sa týka detí s neurovývinovými ochoreniami, chronickými pľúcnymi ochoreniami, závažnými poruchami imunity, onkologickým ochorením, chronickým srdcovým zlyhávaním, vážnou formou anémie a inými ochoreniami po zvážení lekára špecialistu.