Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

NÚDCH spúšťa aplikáciu, ktorá pomôže rodičom vyhodnotiť stav dieťaťa

Na snímke budova urgentého príjmu Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) počas tlačovej konferencie NÚDCH k opätovnému spusteniu mobilnej aplikácie, ktorá bude slúžiť rodičom v lepšej orientácii pri náhle vzniknutých zdravotných problémov ich detí a k situácii na urgentných príjmoch v Bratislave 12. septembra 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Cieľom aplikácie je pomôcť rodičom pri náhlom zhoršení zdravotného stavu alebo úrazoch detí. Aplikácia napríklad upozorní, kedy a ako správne resuscitovať.

Bratislava 12. septembra (TASR) - Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave od októbra spúšťa mobilnú aplikáciu, ktorá rodičom pomôže vyhodnotiť zdravotný stav dieťaťa či pomôcť pri poskytnutí prvej pomoci. TASR o tom informovala hovorkyňa ústavu Dana Kamenická.

"Aplikácia bude slúžiť rodičom v lepšej orientácii pri náhle vzniknutých zdravotných problémov ich detí. Často sa stane, že rodič pri úraze alebo chorobe dieťaťa váha, či má alebo nemá navštíviť urgentný príjem. Rovnako sa stane, že niekedy aj zbytočne hodiny čaká na urgente a pritom pri správnej pomoci by vedel dieťa ošetriť aj v domácom prostredí. Práve v takýchto prípadoch môže pomôcť naša jedinečná aplikácia," priblížila hovorkyňa. Pôvodne bola aplikácia spustená už v roku 2019.

Jej cieľom je pomôcť rodičom pri náhlom zhoršení zdravotného stavu alebo úrazoch detí. Aplikácia napríklad upozorní, kedy a ako správne resuscitovať, pomôže pri hodnotení niektorých zdravotných príznakov, naliehavosti vyšetrenia a zároveň podľa lokalizácie nasmeruje užívateľa k najbližšej pohotovosti. "Jedným z cieľom aplikácie je aj včasné varovanie rodičov predovšetkým pri náhlej zmene zdravotného stavu, ktorá môže ohroziť život alebo zdravie dieťaťa," dodal riaditeľ NÚDCH Peter Bartoň.

Na snímke aplikácia počas tlačovej konferencie Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) k opätovnému spusteniu mobilnej aplikácie, ktorá bude slúžiť rodičom v lepšej orientácii pri náhle vzniknutých zdravotných problémov ich detí a k situácii na urgentných príjmoch v Bratislave 12. septembra 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Aplikácia okrem iného sleduje, či má dieťa zvýšenú teplotu a ako dlho trvá, sleduje bolesti, zmeny farby kože, prípadné straty vracaním a hnačkou, prítomnosť viditeľného krvácania, kŕčov a iné. Hodnotí aj intenzitu a dĺžku daného parametra a následne ich vyhodnocuje. Zároveň slúži aj ako informačný portál, pretože NÚDCH v nej plánuje zverejňovať rodičom rady, týkajúce sa zdravia ich detí.

"Podobné telefonické linky a aplikácie, ktoré pomôžu rodičom posúdiť, či ich dieťa naozaj potrebuje vo večerných hodinách navštíviť pohotovosť, či už ambulantnú alebo nemocničnú, predstavujú skvelý spôsob, ako vyriešiť aspoň niektoré problémy v našom zdravotníctve. Preto takúto aktivitu nadšene vítam a dúfam, že sa pripoja aj ďalšie nemocnice," skonštatoval minister zdravotníctva Michal Palkovič.