Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

NÚDCH: Virtuálna realita zlepší komunikáciu s pacientmi o rakovine

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Stresujúce situácie, kam patria rozhovory s pacientmi, majú zase za následok 59 percent z celkovej miery vyhorenia lekárov. Odborníci preto považujú tréning komunikačných zručností za nevyhnutnosť.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Virtuálna realita pomôže lekárom a sestrám z detskej onkológie v Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave hovoriť s pacientmi o rakovine. Prostredníctvom inovatívnej aplikácie si môžu priamo nacvičiť rozhovory s pacientom či jeho rodinou.

"Oznámiť rodine, že ich dieťa má rakovinu, aké riziká má náročná liečba alebo že ochorenie je nevyliečiteľné, je veľkou emocionálnou záťažou aj pre zdravotnícky personál. Navyše, je veľmi dôležité vedieť, ako tieto informácie podať," vysvetlil ústav.

Podotkol, že až 60 percent sťažností na nemocnice spôsobuje nevhodná komunikácia zdravotníckeho personálu. Stresujúce situácie, kam patria rozhovory s pacientmi, majú zase za následok 59 percent z celkovej miery vyhorenia lekárov. Odborníci preto považujú tréning komunikačných zručností za nevyhnutnosť.

S nácvikom komunikácie zdravotníkom pomôže aplikácia ComGuide, prostredníctvom ktorej sa cez virtuálnu realitu dostávajú priamo do situácie, kde majú oznámiť pacientovi závažnú a emocionálne náročnú informáciu. "Lekári majú v našom VR tréningu za úlohu informovať virtuálneho pacienta, že má nevyliečiteľnú formu karcinómu pankreasu. Po informovaní pacienta o jeho zdravotnom stave trénujú techniky práce s emóciami, napríklad empatické obraty alebo prácu s tichom," vysvetlil zakladateľ firmy, ktorá aplikáciu vytvorila, Jan Hrdlička. Aplikácia je tiež vhodnou študijnou pomôckou na lekárskych a zdravotníckych univerzitách.

Zdravotnícky personál Kliniky detskej hematológie a onkológie (KDHaO) NÚDCH sa môže prostredníctvom aplikácie vzdelávať vďaka medzinárodnému projektu Vyšehradského grantu, do ktorého sa zapojila ako jediné zdravotnícke pracovisko na Slovensku. S podporou vzdelávania personálu KDHaO pomáha aj nezisková organizácia Deťom s rakovinou. "Vďaka podpore neziskovej organizácie sa na klinike okrem odborného vzdelávania venujeme tiež prevencii syndrómu vyhorenia a komunikácii s pacientmi a ich rodičmi. Podľa najnovších výskumov takéto tréningy pomáhajú lekárom a sestrám naučiť sa s nimi hovoriť pravdivo, zrozumiteľne a zároveň citlivo," vysvetlila prednostka KDHaO a predsedníčka správnej rady neziskovej organizácie Alexandra Kolenová.