Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Nový prístroj v ústave detských chorôb skráti diagnostiku ochorení očí

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Vďaka novému perimetru postačí namiesto dvoch vyšetrení jedno, ktoré potrvá pár minút.

Bratislava 24. januára (TASR) - Nový prístroj Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) zjednoduší a skráti diagnostiku očných ochorení u malých pacientov. Ako uviedla hovorkyňa NÚDCH Dana Kamenická, vďaka novému perimetru postačí namiesto dvoch vyšetrení jedno, ktoré potrvá pár minút.

"Skrátenie vyšetrenia zo zhruba 20 minút na dve až štyri minúty je veľkým benefitom predovšetkým u detí, ktoré ešte nedokážu či už z dôvodu veku, alebo svojho ochorenia spolupracovať pri vyšetrení. A kým v minulosti deti museli absolvovať dve vyšetrenia, nový prístroj umožňuje kombinovať statickú aj kinetickú perimetriu v rámci jedného vyšetrenia," vysvetlil riaditeľ NÚDCH Peter Bartoň. Zároveň poďakoval OZ Pomáhame deťom NÚDCH za aktivity, vďaka ktorým sa ústavu podarilo prístroj získať.

Perimeter slúži na vyšetrenie zorného poľa napríklad u pacientov s glaukómom či ochorením zrakového nervu. Pomáha tiež pri diagnostike u detí s rôznymi ochoreniami.

"Súčasťou prístroja sú testy pre statickú a kinetickú perimetriu, bielo-bielu, žlto-modrú a farebnú perimetriu. Jednotlivé testy nám umožňujú bližšie špecifikovať typ poruchy u dieťaťa," uviedla primárka Kliniky detskej oftalmológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a NÚDCH Beáta Bušányová. Priblížila, že kinetická perimetria umožňuje zistiť rozsah a defekty zorného poľa. Statická perimetria hodnotí kvantitatívne zmeny, akými sú veľkosť a hĺbka defektov.

"Prístroj umožňuje tiež kontrolu fixácie a spoľahlivo dokáže vyhodnotiť falošné odpovede pacienta. Veľkým pomocníkom pre lekárov je aj regresná analýza, vďaka ktorej môžu dlhodobo sledovať vývoj ochorenia u dieťaťa," doplnila Kamenická.