Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

NÚDCH získal prístroj na vyšetrenie detí s poruchami zraku formou hry

Na archívnej snímke riaditeľ Národného ústavu detských chorôb Peter Bartoň. Foto: TASR - Pavol Zachar

Odborníci poukázali na dôležitosť prevencie a skorej diagnostiky a liečby porúch zraku v predškolskom veku.

Bratislava 29. septembra (TASR) - Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) získal nový prístroj, ktorý umožní vyšetriť detských pacientov s poruchami zraku formou hry. Stal sa súčasťou prístrojového vybavenia ortopticko-pleoptickej ambulancie. TASR o tom informovala hovorkyňa NÚDCH Dana Kamenická.

Vďaka prístroju bude možné súčasne s jedným pacientom terapeuticky cvičiť a zároveň vyšetrovať iného pacienta. "Nový prístroj sa používa na diagnostiku a liečbu detí s tupozrakosťou, poruchami binokulárneho videnia, škúlenia a iných očných ochorení u detí," priblížil riaditeľ NÚDCH Peter Bartoň, ktorý zároveň poďakoval občianskemu združeniu Billa ľuďom za príspevok na jeho kúpu. Ako uviedol, pútavé obrázky malých pacientov hneď zaujmú a pri vyšetrení či cvičení tak ľahšie spolupracujú.

Odborníci poukázali na dôležitosť prevencie a skorej diagnostiky a liečby porúch zraku v predškolskom veku. Napríklad v prípade binokulárneho videnia, keď mozog spája signály z oboch očí do jedného zrakového vnemu, je šanca na obnovu v staršom veku nižšia. „Vďaka prístroju tak deti dostanú šancu na vyliečenie a rovnako bude slúžiť aj iným pacientom, napríklad u detí s paralytickým škúlením, neurologickým, onkologickým a iným pacientom,“ dodala primárka Kliniky detskej oftalmológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a NÚDCH Beáta Bušányová.