Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Nudzíková: V jaskyniach došlo k poklesu zahraničných návštevníkov

Na archívnej snímke priestory Demänovskej ľadovej jaskyne slobody v Nízkych Tatrách. Foto: TASR - Andrej Galica

Najnavštevovanejšou jaskyňou je Belianska jaskyňa v Tatrách. Najnižšiu návštevnosť má Brestovská jaskyňa na Orave.

Bratislava 8. augusta (TASR) - Oproti minulému roku zatiaľ došlo k poklesu zahraničných návštevníkov v jaskyniach skoro o polovicu. V tomto roku predstavujú len približne 13 percent z predpandemického roku 2019. Pre TASR to uviedla vedúca referátu, manažérka prevádzkovej a obchodnej činnosti Správy slovenských jaskýň (SSJ) Ľubica Nudzíková.

"Na základe doterajšieho vývoja návštevnosti v roku 2021 je predpoklad nižšej návštevnosti, ako bola v roku 2020. Je to len predpoklad, nevieme, aké budú prijímané opatrenia v ďalšom období," uvádza Nudzíková. Pripomína, že vlani sa jaskyne zatvorili 2. októbra, čo sa nemusí stať aj v tomto roku. Môžu sa však pre pandemickú situáciu vyskytnúť lokálne lockdowny.

Najnavštevovanejšou jaskyňou je Belianska jaskyňa v Tatrách. Najnižšiu návštevnosť má Brestovská jaskyňa na Orave. Táto jaskyňa má však stanovené limity tak, že ani nemôže štandardne dosahovať návštevnosť ostatných jaskýň, podotkla Nudzíková. Druhú najnižšiu návštevnosť má Važecká jaskyňa v obci Važec. "Návštevnosť domácich je mierne lepšia ako v roku 2020 v období od 15. mája," hovorí.