Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

VIDEO: Núdzový stav sa končí uplynutím 14. mája

Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) hovorí počas tlačovej konferencie po rokovaní vlády 14. mája 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Sľúbili sme, že núdzový stav nebude trvať ani o minútu dlhšie, ako to bude potrebné, a to sme dodržali, uviedol premiér Eduard Heger.

Bratislava 14. mája (TASR) - Núdzový stav na Slovensku sa skončí uplynutím 14. mája. Rozhodla o tom v piatok vláda. Mimoriadna situácia vyhlásená 11. marca trvá naďalej aj po ukončení núdzového stavu.

Vláda vyhlásila núdzový stav uznesením ešte 30. septembra minulého roka. Platil od 1. októbra na 45 dní. Následne ho kabinet viackrát predlžoval. Naposledy koncom apríla, keď odsúhlasil jeho predĺženie o 30 dní, teda do 28. mája.

Núdzový stav upravuje ústavný zákon o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu. Možno ho vyhlásiť najdlhšie na 90 dní. Zákon však dopĺňa, že "núdzový stav vyhlásený z dôvodu ohrozenia života a zdravia osôb v príčinnej súvislosti so vznikom pandémie" možno predĺžiť najviac o 40 dní, aj opakovane. Musí s tým však vysloviť súhlas Národná rada SR, a to do 20 dní od prvého dňa predĺženia.

Vláda ruší predčasne núdzový stav po tom, ako Národná rada SR schválila novelu zákona o hospodárskej mobilizácii. Kabinet má vďaka tomu nástroje na prijímanie opatrení hospodárskej mobilizácie bez núdzového stavu.

Heger: Zrušenie núdzového stavu je víťazstvom všetkých

Na snímke vľavo predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) hovorí počas tlačovej konferencie po rokovaní vlády a sprava minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO), poslankyňa NRSR a predsedníčka klubu (SaS) Anna Zemanová, minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) a podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí) 14. mája 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Zrušenie núdzového stavu je víťazstvo všetkých. V piatok to na tlačovej konferencii po rokovaní vlády uviedol premiér Eduard Heger (OĽANO).

"Sľúbili sme, že núdzový stav nebude trvať ani o minútu dlhšie, ako to bude potrebné, a to sme dodržali a núdzový stav sme zrušili," uviedol Heger. Zdôraznil však, že je potrebné, aby ľudia zostali zodpovední a dodržiavali vyhlášky hlavného hygienika. Vyzval ich tiež na očkovanie. "Očkovanie je tá najužitočnejšia zbraň na pandémiu," zdôraznil Heger.



Podpredsedníčka vlády SR a ministerka pre investície Veronika Remišová (Za ľudí) pripomenula, že zrušenie núdzového stavu znamená aj zrušenie zákazu zhromažďovania a stretávania sa. "Zrušenie núdzového stavu je naše spoločné víťazstvo, odmena za zodpovednosť a dodržiavanie opatrení," uviedla. Ako doplnila, ešte však nie je vyhraté, pripomínajúc, že cestu k definitívnemu koncu pandémie predstavuje očkovanie. Vyzvala preto všetkých, ktorí sa môžu dať očkovať, aby tak urobili.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) uviedol, že vďaka zodpovednosti občanov nastala situácia, aby sa mohlo pristúpiť k zrušeniu núdzového stavu. Poslankyňa Národnej rady SR Anna Zemanová (SaS) pripomenula, že pandémia sa ešte neskončila, avšak už nie je potrebné obmedzovať ľudské práva.

Na snímke sprava minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO), poslankyňa NR SR a predsedníčka klubu (SaS) Anna Zemanová, minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) a podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí) počas tlačovej konferencie po rokovaní vlády 14. mája 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Prácu zdravotníkov vyzdvihol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Povedal, že aj vďaka nim mohla vláda v piatok zrušiť núdzový stav. "Verím, že reči o masovom odchode zdravotníckych pracovníkov sa nepotvrdia. Vydržme, kým pandémia nepominie a ja spravím všetko pre to, aby sa pracovné podmienky zdravotníkov, ich status či platové ohodnotenie zlepšili," prisľúbil Lengvarský.

Núdzový stav na Slovensku sa skončí uplynutím 14. mája. Zrušením núdzového stavu prestáva platiť aj zákaz vychádzania. Rozhodla o tom v piatok vláda. Mimoriadna situácia vyhlásená 11. marca trvá naďalej i po ukončení núdzového stavu.


Chronológia vyhlásenia núdzového stavu na Slovensku



Rok 2020

16. marca – Začal platiť núdzový stav, ktorý vyhlásila vláda Petra Pellegriniho (vtedy Smer-SD). Dotkol sa všetkých nemocníc a ústavov v zriaďovateľskej pôsobnosti štátu.

24. marca - Vláda premiéra Igora Matoviča (OĽANO) vyhlásila núdzový stav v zariadeniach sociálnych služieb.

18. apríla - Začal platiť núdzový stav aj pre ambulantných a všeobecných lekárov, ako i špecialistov.

13. júna - Núdzový stav sa skončil o polnoci zo soboty na nedeľu 14. júna. Nemocnice začali pracovať v štandardnom režime. Mimoriadna situácia vyhlásená uznesením vlády z 11. marca ostala v platnosti aj naďalej.

1. októbra - Na Slovensku začal opäť platiť núdzový stav, predbežne na 45 dní. Vláda o tom rozhodla na zasadnutí deň predtým.

11. novembra - Vláda sa rozhodla predĺžiť núdzový stav na Slovensku v súvislosti s pandémiou o ďalších 45 dní.

28. decembra - Poslanci NR SR schválili novelu zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu a v rovnaký deň ju podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Zákon v novej podobe umožňuje kabinetu opakovane predlžovať núdzový stav najviac o 40 dní.

29. decembra – Vládny kabinet Igora Matoviča (OĽANO) opätovne predĺžil núdzový stav o ďalších 40 dní.


Rok 2021

5. februára - Vláda opäť predĺžila núdzový stav od 8. februára na ďalších 40 dní.

17. marca – Vláda schválila predĺženie núdzového stavu o 40 dní.

22. marca - Opozičný Smer-SD sa obrátil na Ústavný súd (ÚS) SR v súvislosti s predĺžením núdzového stavu.

31. marca – Uznesenie vlády SR o predĺžení núdzového stavu o ďalších 40 dní a prijatých opatreniach zo 17. marca bolo v súlade s Ústavou SR a ústavným zákonom o bezpečnosti štátu. Rozhodol o tom Ústavný súd (ÚS) SR.

26. apríla – Vláda Eduarda Hegera (OĽANO) schválila predĺženie núdzového stavu o ďalších 30 dní. Platiť mal do 28. mája.