Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

NA INTERNETE PONÚKAJÚ NEOVERENÉ LIEKY: NÚSCH upozorňuje na podvodníkov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Príspevky podvodníkov sú podľa NÚSCH typické tým, že zneužívajú mená odborníkov v danom lekárskom odbore, zväčša formou vymysleného rozhovoru.

Bratislava 17. februára (TASR) - Národný ústav srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) varuje pred podvodníkmi, ktorí na sociálnych sieťach propagujú lieky na ochorenie srdca a ciev. "Ponúkané lieky majú nejasný pôvod i zloženie, neprešli žiadnou kontrolou úradov pre registráciu liečiv a môžu pre užívateľa znamenať závažné zdravotné riziko," upozornil NÚSCH na sociálnej sieti.

"V posledných týždňoch sa na sociálnych sieťach rozmohli aktivity zamerané na propagáciu 'úžasných liekov' na liečbu ochorení srdca a ciev. Pacientom sa ponúka zázračné 'prečistenie' ciev či iné medicínske nezmysly," priblížil ústav.

Takéto príspevky sú podľa NÚSCH typické tým, že zneužívajú mená renomovaných odborníkov v danom lekárskom odbore, zväčša formou vymysleného rozhovoru. "V tomto prípade bolo zneužité meno profesora Roberta Hatalu, prednostu kliniky na našom ústave, ktorý sa, samozrejme, od vyhlásení na takýchto stránkach sociálnych sietí absolútne dištancuje a pred používaním propagovaných liekov pacientov varuje," ozrejmil ústav.