Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

POZOR NA 'ÚŽASNÉ LIEKY': Podvodníci ponúkajú liečbu srdca a ciev

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

NÚSCH varuje, že pacienti, ktorí sa nechajú takýmito reklamami zlákať k nákupu, vstupujú dobrovoľne do kontaktu s podvodníkmi a zbytočných výdavkov sa vystavujú riziku vážneho poškodenia zdravia.

Bratislava 13. júna (TASR) - Národný ústav srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) varuje pred podvodníkmi, ktorí na sociálnych sieťach propagujú lieky na ochorenie srdca a ciev. "Ponúkané lieky majú nejasný pôvod i zloženie, neprešli žiadnou kontrolou úradov pre registráciu liečiv a môžu pre užívateľa znamenať závažné zdravotné riziko," upozornila hovorkyňa ústavu Soňa Valášiková.

"V posledných týždňoch sa na sociálnych sieťach rozmohli aktivity zamerané na propagáciu 'úžasných liekov' na liečbu ochorení srdca a ciev. Pacientom sa ponúka zázračné 'prečistenie' ciev či iné medicínske nezmysly," priblížila hovorkyňa.

Takéto príspevky sú podľa NÚSCH typické tým, že zneužívajú mená renomovaných odborníkov v danom lekárskom odbore, zväčša formou vymysleného rozhovoru. "V tomto prípade bolo zneužité meno profesora Roberta Hatalu, prednostu kliniky kardiológie a angiológie Lekárskej fakulty Slovenskej zdravotníckej univerzity a NÚSCH, ktorý sa, samozrejme, od vyhlásení na takýchto stránkach sociálnych sietí absolútne dištancuje a pred používaním propagovaných liekov pacientov varuje," ozrejmil ústav.

NÚSCH varuje, že pacienti, ktorí sa nechajú takýmito reklamami zlákať k nákupu, vstupujú dobrovoľne do kontaktu s podvodníkmi a okrem zbytočných výdavkov sa vystavujú riziku vážneho poškodenia zdravia. "Naviac, dobrovoľným vydaním svojich osobných údajov do rúk podvodníkov riskujú ďalšie voči nim zamerané podvodné aktivity," doplnil ústav.