Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

O akom Slovensku a Svete sú tradičné ankety ?

Foto: NEF Hospodársky klub

Od 1993. jestvuje prestížne ocenenie Zlatý biatec.

Bratislava 27. apríla (OTS) - Od 1993. jestvuje prestížne ocenenie Zlatý biatec. Spravidla troch víťazov rovnomennej ankety určí hlasovanie verejnosti – návštevníci www.hospodarskyklub.sk a členovia a hostia takmer 30-ročného združenia Neformálne ekonomické fórum Hospodársky klub. Od začiatku roka hlasovalo 712 návštevníkov www.hospodarskyklub.sk za deväť nominovaných. Na prvej pozícii je rodinné vinárstvo manželov Šebovcov Karpatská perla. Z celkového počtu hlasov získali 20%. V poradí ôsmy nominovaný vydavateľstvo United Philantrophy za knihu Úspešný príbeh Singapúru má len o niekoľko hlasov menej. Sľubný štart má deviaty nominovaný rodinná textilná firma FAVAB. Pozoruhodných je aj 98 hlasov pre priekopníčku mRNA a vakcíny proti covid-19 maďarskej vedkyne prof. K. Karikó, ktorá žije v Nemecku.

Druhou najstaršou anketou je BEST BANK. Aj tohtoročný XXII. ročník však trpí nepopulárnosťou bankového sektora, a najmä jeho nedotknuteľnosťou hospodárskymi a finančnými problémami vo svetovom meradle a osobitne v EU. Z viacerých ohlasov hlasujúcich bolo zrejmé, že im prekáža viac ako významný vplyv bankového sektora na vnútornú politiku v jednotlivých štátoch a osobitne v SR. Tak ako v minulých ročníkoch ankety 2010-2021 aj v aktuálnom majú navrch jej deväťnásobný víťaz Prvá stavebná sporiteľňa a J&T banka. Celkove došlo 562 hlasov pre 5 nominovaných bánk – finančných inštitúcií a z nich viac ak ¾ pre PSS a J&T banku. O jediný hlas je na vedúcej pozícii PSS pred J&T bankou.

Tradičná anketa World Politician bola zrušená v dôsledku vývoja medzinárodnej situácie po 24. 2. 2022, keď Rusko začalo „riešiť“ rusko-ukrajinské vzťahy vojenskou agresiou, a zároveň nepriamo otvorené otázky s USA a NATO.

I keď je citeľná, ba až hmatateľná občianska apatia v SR, tak najmenej sa dotkla VIII. ročníka ankety Najsympatickejšia osobnosť slovenskej politiky a spoločnosti. Počet nominovaných je teraz na čísle sedemnásť, ktorí získali takmer tisíc hlasov. Na myslenom stupni víťazov sú predseda SOPK P. Mihók s počtom hlasov 360, prezident AZZZ SR T. Malatinský so 107 hlasmi a podnikateľ a organizátor duchovného života, predseda DR Považskej cementárne A. Barcík s 91 hlasmi. Aj v tomto ročníku sa potvrdzuje autorita MUDr. E. Prokopovej, hlavnej odborníčky MZ SR pre všeobecnú starostlivosť a dorast, so 66 hlasmi a starostu bratislavskej Petržalky J. Hrčku so 67 hlasmi.
V porovnaní s minulými ročníkmi je „silne“ zastúpená vládna koalícia členmi vlády : R. Sulík, minister hospodárstva 86 hlasov, I. Korčok, šéf diplomacie 48 hlasov, A. Doležal, minister dopravy a výstavby 17 hlasov, J. Naď, minister obrany 8 hlasov a premiér E. Heger 3 hlasy. Prezidentka SR Z. Čaputová má skromných 20 hlasov. Faktom je, že medzi nominovanými sa nenachádza ani jeden príslušník opozície, čo je viac ako veľavravné. A takáto popularita ľudí z politickej scény neveští nič dobré pre vývoj vnútropolitickej situácie v SR.

V poradí 8. ročník ankety „Mierovej ceny to Slovenska 2015“ pre verejnosť má aktuálne štyroch nominovaných, ktorí získali 469 hlasov. Podľa viacerých ohlasov „najľudskejší občan, človek a osobnosť“ Boris Filan dostal 180 hlasov, americká agentúra The Associated Press 150 hlasov a niekdajší politik a činiteľ Reaganovej vlády Paul Craig Roberts 103 hlasov.

Detailné informácie p jednotlivých anketách :
http://www.hospodarskyklub.sk/?ankety2022

Štyrikrát 15 minút so Svedomím

Neformálne ekonomické fórum Hospodársky klub, založené v 1993. roku zvolalo svoje 4. podujatie v tridsiatom roku existencie na 24. mája 2022 o 17. h. So zreteľom na viaceré zdravotné a ďaľšie zreteľahodné riziká sa 135. zhromaždenie a celkove 286. podujatie uskutoční opäť formou videokonferencie.
Prvá téma : Účastník demonštratívnej hladovky proti vstupu vojsk Varšavskej zmluvy na územie ČSSR pred GK ZSSR v Bratislave od 21. augusta 1968 do 31. augusta 1968 o tom, ako rokmi strácajú svoju farebnosť všeľudské ideály
Druhá téma : Kto to len hovorí o zrade národných a štátnych záujmov, o neschopnosti veľmocí a ich vodcov niesť zodpovednosť za mierové riešenia problémov a vojnových konfliktov medzi štátmi a ich národmi v 21. storočí
Tretia téma : O pamäti národa, ktorá sa deformuje pod tlakom domácej a nadnárodnej oligarchie, a stráca schopnosť vypovedať "pravdu", ale aj preto, že "mladne"
Štvrtá téma : Kto a prečo nerešpektuje v SR Benešove dekréty
Prezentácia : Laureátka Zlatého biatca za rok 2021 Oľga Apoleníková - Salaš Pružina
Videozáznam bude zverejnený na www.hospodarskyklub.sk a prostredníctvom ďaľších médií.

Zdroj :
Neformálne ekonomické fórum Hospodársky klub, združenie, www.hospodarskyklub.sk