Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

O COVID dotácie môžu požiadať aj fyzické osoby pôsobiace v KKP

Na snímke v popredí ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO), v pozadí zľava riaditeľ Inštitútu kultúrnej politiky ministerstva kultúry SR Matúš Bieščad, zástupca Hudobnej únie Slovenska Tibor Zelenay a zástupca technických profesií v kultúrnom a kreatívnom priemysle (KKP) Tibor Krištof počas tlačovej konferencie na tému Spustenie COVID dotácií pre fyzické osoby v kultúre a kreatívnom priemysle 30. apríla 2021 v Bratislave. Foto: TASR Martin Baumann

Výzvu oficiálne sprístupnia v pondelok 3. mája popoludní.

Bratislava 30. apríla (TASR) - Ministerstvo kultúry SR spúšťa po marcovej COVID pomoci pre neziskové subjekty pôsobiace v kultúre a kultúrno-kreatívnom priemysle (KKP) možnosť čerpať z balíka pandemickej finančnej pomoci pre ďalšiu skupinu. Tentoraz rezort pripravil pravidlá COVID dotácií pre fyzické osoby. V piatok na tlačovej konferencii o tom informovala ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO).



"Podarilo sa nám vyrokovať ďalšie extra peniaze, ktoré budú určené pre našu novú výzvu, tá je určená pre profesionálky a profesionálov pôsobiacich v kultúre a kreatívnom priemysle," oznámila Milanová. "Oprávnenými žiadateľmi našej výzvy sú fyzické osoby, profesionálni umelci alebo iní profesionáli v kultúre, ktorí dlhodobo vykonávajú činnosť v tomto sektore," spresnila s tým, že jednotlivci činní v kultúre a KKP môžu dostať pri splnení niekoľkých jednoduchých podmienok pomoc vo výške 4000 alebo 6000 eur.

O COVID dotáciu môžu požiadať fyzické osoby (profesionálni umelci alebo iní profesionáli pôsobiaci v kultúre vykonávajúci dlhodobo činnosť v sektore kultúry a KKP), ktoré majú medziročný pokles príjmov minimálne o 30 percent. Podmienkou na podanie žiadostí je zápis žiadateľa v evidencii Fondu na podporu umenia. Musí mať tiež podané daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby typu B za rok 2019 a rok 2020.

Dosiahnutý príjem žiadateľov za rok 2019 musí byť minimálne vo výške 4000 eur. Maximálny príjem za rok 2020 nemôže presiahnuť sumu 20.394 eur v prípade fyzických osôb uplatňujúcich si paušálne výdavky a 13.596 eur v prípade fyzických osôb uplatňujúcich si preukázateľné daňové výdavky. "Splnenie týchto podmienok preukážu žiadatelia a žiadateľky vyplnením jednoduchej dotačnej kalkulačky na základe údajov z daňových priznaní, ktorá je povinnou prílohou žiadosti," uviedol riaditeľ Inštitútu pre kultúrnu politiku Matúš Bieščad.

Splnenie podmienok získania dotácie si žiadatelia overia samostatne vyplnením individuálnych finančných ukazovateľov do formuláru dotačnej kalkulačky podľa typu uplatňovaných výdavkov. Rezort kultúry zohľadňuje princíp zásluhovosti - kto do systému sociálneho poistenia v roku 2020 napriek pandémii platil sociálne odvody v určenej výške, má nárok na vyššiu dotáciu. V prípade, ak žiadateľ vlani nezaplatil sociálne odvody minimálne vo výške šesťnásobku minimálnych odvodov za rok 2020 (1007,36 eura), môže očakávať dotáciu 4000 eur. Ak preukázateľne uhradil sociálne odvody minimálne vo výške 1007,36 eura, získa dotáciu vo výške 6000 eur. Finančné prostriedky bude ministerstvo posielať úspešným žiadateľom na účty priebežne. "A nebude čakať až na ukončenie výzvy. Verím, že pomôžeme veľkému množstvu ľudí, ktorí to najviac potrebujú," dodala Milanová.

Výzvu oficiálne sprístupnia v pondelok 3. mája popoludní. Posledný deň predkladania žiadostí je 30. jún. Informácie k výzve zverejnilo ministerstvo kultúry na svojej webstránke. Žiadatelia môžu rezort kontaktovať v prípade otázok a nejasností na profesionali@culture.gov.sk.