Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

O ďalšom pôsobení strany #Sieť rozhodnú regionálne štruktúry

Na snímke Radoslav Procházka. Foto: TASR/František Iván

Predsedníctvo vyjadruje rozčarovanie z rozhodnutia piatich poslancov, ktorých zvolili na kandidátku do NR SR a ktorí uprednostnili vlastné záujmy pred rešpektovaním pravidiel parlamentnej demokracie.

Bratislava 5. septembra (TASR) - O ďalšom pôsobení strany #Sieť na slovenskej politickej scéne budú priamo rozhodovať jej regionálne štruktúry. V tejto súvislosti sa na poslednú septembrovú sobotu, teda 24. septembra, zvoláva zasadnutie Rady regiónov. "Akékoľvek ďalšie politické postoje bude predsedníctvo prijímať až po diskusii s regiónmi," informovala dnes TASR hovorkyňa strany #Sieť Karmen Németová.

Predsedníctvo zároveň podľa nej vyjadruje rozčarovanie z rozhodnutia piatich poslancov, ktorí boli zvolení na kandidátnej listine strany do Národnej rady (NR) SR a ktorí uprednostnili vlastný obchodný záujem pred rešpektovaním základných pravidiel parlamentnej demokracie. "Rozhodnutie bývalých koaličných partnerov akceptovať a využiť takýto obchodnícky postoj k parlamentnému mandátu berie predsedníctvo na vedomie," dodala hovorkyňa.

Predsedovia politických strán Smeru-SD, SNS a Mosta-Híd Robert Fico, Andrej Danko a Béla Bugár podpísali 1. septembra na Bratislavskom hrade novú Koaličnú dohodu. Z doterajšej štvorkoalície po necelých šiestich mesiacoch vypadla strana #Sieť, ktorá prišla o väčšinu poslancov.

Zmeny pomerov v doterajšej koalícii spustil prestup piatich poslancov #Siete Andreja Hrnčiara, Martina Fedora, Eduarda Adamčíka, Igora Janckulíka a Kataríny Cséfalvayovej do klubu Mosta-Híd. Strana Bélu Bugára sa tak s 15 poslancami dostala na úroveň SNS. V #Sieti zostali len expredseda Radoslav Procházka a Alena Bašistová.

Presuny poslancov tiež spôsobili, že #Sieť prišla o jediné ministerstvo, ktoré mala, teda rezort dopravy. Posty štátnych tajomníkov si po #Sieti rozdelili Most-Híd a SNS.