Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

O Jurinovej budem hlasovať tak, ako chcel Matovič, tvrdí Jarjabek

Dušan Jarjabek Foto: TASR/Martin Baumann

Na otázku, či ju považuje Eriku Jurinovú za odborne spôsobilú viesť rokovanie parlamentnej schôdze, Jarjabek zatiaľ odpovedať nechcel.

Bratislava 28. marca (TASR) - Poslanec Smeru-SD Dušan Jarjabek dnes pre TASR nepotvrdil, že pri hlasovaní o obsadení postov podpredsedov parlamentu bude rešpektovať politickú nomináciu Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OľaNO), ktorou je poslankyňa Erika Jurinová.

"Budem sa presne držať toho, čo hovoril pán Matovič, že poslanci majú hlasovať podľa svojho vedomia a svedomia," povedal Jarjabek.

Vzhľadom na to, že hlasovanie bude tajné, nechcel konkretizovať, či svojím hlasom nominantku OĽaNO Eriku Jurinovú podporí, alebo nie. "Budem sa rozhodovať podľa toho, aké mám s prácou pani Jurinovej skúsenosti, na základe necelých dvoch rokov, ktoré strávila v parlamente," dodal Jarjabek.

Erika Jurinová patrila medzi menej nápadných poslancov, k politickým témam sa v parlamentne vyjadrovala len výnimočne. Na otázku, či ju považuje za odborne spôsobilú viesť rokovanie parlamentnej schôdze, Jarjabek zatiaľ odpovedať nechcel.

Poznamenal, že ak Igor Matovič vyberie politického nominanta a automaticky žiada, aby za neho hlasovala opozícia aj koalícia, ide proti svojim vlastným vyjadreniam z minulosti.

Podľa Jariabka nie je dobrým signálom ani to, že sa opozičné strany nedokázali doteraz definitívne dohodnúť o ostatných parlamentných nomináciách. "Majú čas do 4. apríla, aby sa pokúsili predsa len dospieť k nejakej dohode," uzavrel. KDH a SaS sa totiž nedohodli, kto by mal viesť hospodársky výbor v NR SR.

Zatiaľ je známe to, že Smer-SD bude nominovať na post predsedu parlamentu Pavla Pašku, ďalšie dve podpredsednícke miesta by mali získať poslankyne Jana Laššáková a Renáta Zmajkovičová. Opozícia sa dohodla, že na jeden z podpredsedníckych postov ponúkne predsedu KDH Jána Figeľa a druhý pripadne OĽaNO.

Banskobystrická líderka Smeru-SD Jana Laššáková by zvolenie do funkcie podpredsedníčky parlamentu vnímala ako poctu. "V piatok (30. marca) budeme mať predsedníctvo, ktoré rozhodne aj o nomináciách do parlamentných funkcií," povedala pre TASR s tým, že konkrétnejšie sa k tejto veci vyjadrí po rozhodnutí straníckeho orgánu.

Zároveň ale dodala, že za Smer-SD, ktorý v parlamentných voľbách získal 83 kresiel, v parlamente nastúpi množstvo nových ľudí. "Ja v Národnej rade pôsobím už od roku 2002 a myslím si, že som odviedla kus práce," poznamenala Laššáková, ktorá bola známa tým, že v zložitých situáciách často koordinovala hlasovanie poslaneckého klubu Smeru-SD.

Druhý post by podľa podpredsedu Smeru-SD a budúceho predsedu NR SR Pavla Pašku mala obsadiť krajská šéfka Smeru-SD v Trnave Renáta Zmajkovičová. Poslankyňa v predchádzajúcom období zastávala post predsedníčky parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií.

Konečné rozhodnutie o nomináciách Smeru-SD je na predsedníctve, ktoré zasadne v piatok (30.3). Ak by Zmajkovičová s Laššákovou uspeli a parlament by zvolil aj Eriku Jurinovú z opozičného hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, mal by slovenský parlament prvýkrát v histórii tri podpredsedníčky. O post podpredsedu NR SR sa uchádza aj predseda KDH Ján Figeľ.

O podpredsedoch parlamentu poslanci rozhodujú v tajnom hlasovaní. Nominant musí získať nadpolovičnú väčšinu všetkých hlasov. Smer-SD by teda tieto posty mohol obsadiť aj bez podpory opozičných poslancov.