Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

O kurz riešenia krízových situácií na akadémii OS je rekordný záujem

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Simona Ivančáková

Šéf rezortu obrany Jaroslav Naď (OĽANO) zdôraznil, že kurz je významným príspevkom MO k vyššej pripravenosti zamestnancov štátnej a verejnej správy v oblasti krízového manažmentu.

Liptovský Mikuláš 18. mája (TASR) – O kurz riešenia krízových situácií, ktorý v týchto dňoch organizujú na Akadémii ozbrojených síl (AOS) generála Milana Rastislava Štefánika v Liptovskom Mikuláši, je oproti ostatnému obdobiu rekordný záujem. Ministerstvo obrany (MO) SR preto v tomto roku plánuje otvoriť ďalšie dva termíny kurzu. TASR o tom v stredu informovala hovorkyňa rezortu obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

Štvordňový odborný kurz je určený pre ľudí zo štátnej správy, verejnej správy aj samosprávy. Podľa vedúceho Katedry bezpečnosti a obrany AOS a garanta kurzu Vojtecha Jurčáka je cieľom kurzu najmä zvýšiť pripravenosť verejnej správy na zvládanie krízových situácií, vzájomné delenie sa o skúsenosti z ich riešenia a boj proti hybridným hrozbám.

"Budeme sa snažiť odovzdať poznatky a skúsenosti ľudí, ktorí s krízovými situáciami prichádzajú do kontaktu a venujú sa im. Dôraz budeme klásť na psychologické aspekty riešenia krízových situácií, rozoberieme si riešenia civilnej ochrany na úrovni samosprávy a priblížime Strategické centrum krízového manažmentu, ktoré funguje pri MO SR," uviedol Jurčák.

Ako dodal, prinesú aj skúsenosti z využívania výpočtovej techniky pri riešení krízových situácií. Na simulačnom centre ukážu jeho možnosti a tiež to, ako môže pomôcť pri riadení krízových situácií na základe udalostí, ktoré už riešili. Účastníkov na záver čaká praktické preverenie schopností z efektívneho a účinného rozhodovania v časovej tiesni.

Šéf rezortu obrany Jaroslav Naď (OĽANO) zdôraznil, že kurz je významným príspevkom MO k vyššej pripravenosti zamestnancov štátnej a verejnej správy v oblasti krízového manažmentu.