Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

O nahrávkach výbor v utorok rokovať nebude, presunuli ho na neurčito

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Okrem využitia odposluchov v kauze Očistec mali členovia výboru hovoriť aj o vyšetrení na polygrafe vyšetrovateľky Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Diany Santusovej.

Bratislava 2. novembra (TASR) - Členovia výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť nebudú v utorok rokovať o medializovaných policajných nahrávkach. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) sa totiž z výboru ospravedlnil zo zdravotných dôvodov. Zasadnutie sa presúva na neurčito. TASR o tom informoval Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽANO. Na rokovanie bol okrem Mikulca pozvaný aj policajný prezident Štefan Hamran.

Okrem využitia odposluchov v kauze Očistec mali členovia výboru hovoriť aj o vyšetrení na polygrafe vyšetrovateľky Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Diany Santusovej.

Niektorí členovia výboru tiež požiadali, aby sa na výbore podalo vysvetlenie postupu policajtov "k medializovanému prípadu policajného zásahu voči invalidnému občanovi SR Jánovi Hlinkovi, ktorý sa stal 19. októbra 2021 v klientskom centre Prievidza".

Vo viacerých médiách boli minulý týždeň zverejnené videá a ich prepisy, ktoré zobrazujú, ako sa na chate stretávali šéf Smeru-SD Robert Fico, obhajca obvineného policajného exprezidenta Tibora G. Marek Para, bývalý minister vnútra Robert Kaliňák, podnikateľ Miroslav Bödör a syn Tibora G.

Medializovanie nahrávok prišlo po tom, ako prokuratúra informovala, že dozorový prokurátor ÚŠP doplnil svoj návrh na predĺženie väzby obvinených v rámci akcie Očistec o obrazovo-zvukové záznamy. Tie majú potvrdzovať snahy viacerých osôb z prostredia politiky, podnikania a advokácie ovplyvňovať trestné stíhania najzávažnejších trestných káuz.