Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

O návrate detí do škôl viac uvažujú rodičia s vyšším vzdelaním

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na otázku, či svoje deti do školy pošlú, odpovedalo určite áno 42 percent rodičov detí, ktoré chodia do prvej až piatej triedy.

Bratislava 29. mája (TASR) – O návrate detí do škôl viac uvažujú rodičia s vyšším vzdelaním, vyplýva to z prieskumu Ako sa máte, Slovensko? O možnosti poslať deti do školy uvažuje 68 percent rodičov.

Od 1. júna majú rodičia na Slovensku možnosť rozhodnúť sa, či sa ich deti vrátia späť do škôl. Na otázku, či svoje deti do školy pošlú, odpovedalo určite áno 42 percent rodičov detí, ktoré chodia do prvej až piatej triedy. Ďalších 26 percent rodičov odpovedalo skôr áno.

Dosiahnuté vzdelanie bolo najdôležitejšou charakteristikou, ktorá rozdeľovala odpovede rodičov. Do školy určite pošle svoje dieťa 61 percent respondentov s vysokoškolským vzdelaním, ale len 37 percent respondentov so základným vzdelaním alebo so stredným vzdelaním bez maturity. "Okrem dosiahnutého vzdelania, ktoré najsilnejšie diferencovalo odpovede rodičov, je pri rozhodovaní o poslaní detí do školy dôležitá aj subjektívna miera ohrozenia epidémiou nového koronavírusu. Rodičia, ktorí deklarovali, že svoje deti do školy pošlú, deklarovali nižší pocit ohrozenia epidémiou než rodičia, ktorí svoje deti do školy poslať neplánujú," povedal Miloslav Bahna zo Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV).

Na výskume sa od 25. do 28. mája zúčastnilo 1000 respondentov. Sériu zisťovaní iniciovala prieskumná spoločnosť MNFORCE, komunikačná agentúra Seesame v spolupráci so Sociologickým ústavom SAV a Ústavom výskumu sociálnej komunikácie SAV.