Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

O niečom, čo žiada ISU, nemožno ani racionálne rokovať, tvrdí Draxler

Na snímke vpravo Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) a minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler a a Branislav Kočan z ISU počas tlačovej konferencie po spoločnom rokovaní v Bratislave 21. januára 2016. Foto: TASR/Michal Svítok

Poslanec NR SR Martin Poliačik (SaS) si myslí, že požiadavky učiteľov sú legitímne a dajú sa splniť.

Bratislava 24. januára (TASR) – O niektorých požiadavkách učiteľov, ktorí sa chystajú štrajkovať, nie je možné ani len racionálne rokovať. V dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to uviedol minister školstva SR Juraj Draxler (nom. Smer-SD).

Minister to uviedol na príklade požiadavky navýšiť prostriedky na didaktické vybavenie škôl. "Ak za vami niekto príde s tým, že chce, aby ste mu dali 400 miliónov eur na didaktické pomôcky v tomto roku, nemôžete sa ani tváriť, že ide o racionálne vyjednávanie, lebo je to úplný nezmysel," uviedol Draxler. Sumu označil za číslo "vytiahnuté z brucha". "Od roku 2007 sa zo štrukturálnych fondov nakúpili didaktické pomôcky za 160 miliónov, ja neviem, ako by bolo možné na didaktické pomôcky naliať v tomto roku 400 miliónov," povedal.

Poslanec NR SR Martin Poliačik (SaS) si myslí, že požiadavky učiteľov sú legitímne a dajú sa splniť. "Samozrejme, o niektorých veciach sa možno baviť, ale napríklad zvýšenie platov je reálne," povedal Poliačik. Podľa Poliačika sa to dá urobiť rozpočtovým opatrením vlády, alebo v rámci skráteného legislatívneho konania. Peniaze na to podľa Poliačika vláda má. "Napríklad v rámci sociálnych balíčkov, ktoré prijala vláda, je minimálne 270 miliónov úplne vyhodených a mohli by sa použiť na platy učiteľov," naznačil.

Zástupca Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) Branislav Kočan v televíznej diskusii uviedol, že v požiadavkách ostávajú konzistentní a v štrajku sú odhodlaní vydržať dovtedy, kým ich vláda nesplní. Hovoril aj o zastrašovaní, ktorému sú podľa jeho informácií vystavení učitelia, ktorí sa rozhodli vstúpiť do štrajku, resp. tento krok plánujú urobiť. "Niektorí zriaďovatelia požadujú menné zoznamy štrajkujúcich, zakazujú poskytovať učiteľom informácie pre médiá, dokonca niektorí riaditelia zakazujú učiteľom stretávať sa v kabinetoch a o téme štrajku sa rozprávať," uviedol príklady Kočan. Minister Draxler na otázku zastrašovania povedal, že ministerstvo nevstupuje do procesu medzi zriaďovateľom a školou, zriaďovatelia sú však podľa neho v súvislosti s konaním štrajku pod veľkým tlakom. "Akýkoľvek rodič sa môže obrátiť na súd, že si zriaďovateľ neplní svoju povinnosť," povedal Draxler.

Predseda Odborového zväzu pracovníkov vedy a školstva (OZPVaŠ) Pavel Ondek si myslí, že požiadavky učiteľov nie sú prehnané, ale zle načasované. Podľa neho je škoda, že s nimi neprišli vtedy, keď sa rokovalo o kolektívnej zmluve na rok 2016. "Požiadavky však reagujú na skutočný stav v školstve a na to, že doposiaľ žiadna vláda, napriek deklaráciám, neurobila zo školstva skutočnú prioritu," povedal Ondek.

K možným výsledkom štrajku i jeho trvaniu sa Ondek vyjadrovať nechcel. Poliačik verí, že učitelia vydržia. "Verím, že to číslo vyše 11.000 učiteľov, ktorí sa do štrajku prihlásili, je len začiatkom," uviedol. Domnieva sa, že vláda napokon bude musieť ustúpiť. Draxler v tejto súvislosti povedal, že pokračuje komunikácia ministerstva so stavovskými organizáciami. "Už pred voľbami bude množstvo dokumentov, ktoré sú výsledkami našich rokovaní," povedal Draxler.