Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

O oceneniach Detský čin roka 2022 rozhodlo vyše 26.000 detí z 328 škôl

Na snímke žiaci ZŠ Trakovice získali Mimoriadnu cenu pre projekt Štvorlístok pomoci počas odovzdávania cien Detský čin roka 2022, 13. decembra 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Rok 2022 je podľa štatutárky občianskeho združenia Detsky čin roka Saši Broadhurst-Petrovickej mimoriadne náročný pre Slovensko.

Bratislava 13. decembra (TASR) – O oceneniach Detský čin roka 2022 rozhodlo 26.456 detí z 328 škôl. Počas leta vyberová komisia vybrala 39 nominovanych skutkov v ôsmich kategóriách. V druhej etape projektu učitelia s deťmi čítali príbehy na hodinách či v školskom klube, k dispozícii boli aj v online podobe. Každé dieťa malo právo vybrať a oceniť jeden z príbehov v každej kategórii. TASR o tom informovala koordinátorka projektu Detský čin roka Magdaléna Fábryová.

Rok 2022 je podľa štatutárky občianskeho združenia Detsky čin roka Saši Broadhurst-Petrovickej mimoriadne náročný pre Slovensko. "Ako my dospelí, tak aj deti sme vystavení mnohým zložitým okolnostiam. Sme preto veľmi radi, že do tejto zložitej atmosféry v spoločnosti môžeme priniesť nádej v podobe dobrých skutkov detí, ktoré sú príkladom pre nás všetkých," uviedla.

V kategórii Záchrana ľudského života zvíťazila prváčka Zuzka, ktorá zavolala pomoc svojmu dedovi. V kategórii Pomoc v rodine vyhrala Lea, ktorá pomáha svojim nepočujúcim rodičom. Ocenená v kategórii Pomoc rovesníkom bola trieda zo Základnej školy A. Bernoláka v Detve, ktorá podporuje svoju ťažko chorú spolužiačku. Víťazmi v kategórii Pomoc ľuďom sa stali dvaja kamaráti Patrik a Dávid, ktorí pomohli stratenému chlapcovi.

V kategórii Pomoc prírode dominoval Jakub, ktorý sa dlhodobo stará o opustené mačiatka. Saskia, ktorá zorganizovala zbierku pre útulok zvierat, získala ocenenie v kategórii Dobrý nápad. Canu Saskie Fischerovej – Malý detský čin roka dostal Nicolas, ktorý naplnil olympijskú prísahu a vzdal sa víťazstva, aby pomohol kamarátovi. V kategórii Dobrý čin na nete ocenenie získali tretiaci, ktorí pripravili videoklip pre chorého spolužiaka. Mimoriadnu cenu získal projekt Štvorlístok pomoci. ĽudiaĽuďom.sk sa tento rok rozhodlo oceniť všetky detské skutky.