Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

O podnete na konanie L. Machaja Rada nerokovala, bod presunuli

Na snímke Ľuboš Machaj. Foto: TASR - Dano Veselský

Na rokovaní mali preberať podnet z externého prostredia, ktorý žiadal prešetriť možný rozpor so zákonom pri kolektívnej zmluve, ktorou sa valorizovali platy zamestnancov.

Bratislava 15. mája (TASR) - O pôvodne zaradenom bode stredajšieho rokovania Rady RTVS, týkajúcom sa podnetu na možné porušenie zákona zo strany generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, sa napokon nerokovalo. Členovia rady bod na návrh predsedu Igora Galla presunuli. Gallo argumentoval tým, že členovia rady nemali možnosť oboznámiť sa so stanoviskom generálneho riaditeľa k podnetu, keďže ho šéf telerozhlasu doručil až v deň rokovania. Rovnako poukázal na to, že sa téma zneužila a posunul jej kontext.

Na rokovaní mali preberať podnet z externého prostredia, ktorý žiadal prešetriť možný rozpor so zákonom pri kolektívnej zmluve, ktorou sa valorizovali platy zamestnancov. Vzhľadom na objem prostriedkov sa táto zmena týkala ustanovenia zákona, pri ktorom má generálny riaditeľ písomne informovať radu o zámere.

Pri stiahnutí tohto bodu z programu Gallo argumentoval aj tým, že sa táto téma politicky zneužila a posunula do kontextu, že by Rada RTVS mala navrhovať odvolanie generálneho riaditeľa. "Včera, (v utorok 14. mája pozn. TASR), mi volalo asi desať novinárov, rovnako ľudia z Národnej rady SR, či je pravda, že sa niečo také chystá," uviedol. Dostal i avízo, že z tohto dôvodu na rokovanie príde viacero poslancov. Rovnako prečítal mail, ktorým sa na rokovanie Rady RTVS zvolávali zamestnanci inštitúcie.

Na verejnom rokovaní sa skutočne zúčastnili viacerí zamestnanci RTVS a tiež poslanci Gabriela Marcinková (SaS), Zora Jaurová (PS) i Jozef Hajko (KDH). Marcinková však odmietla, že by išlo o dopredu koordinovanú akciu, považuje to za konšpiráciu. "Ja som sa rozhodla zúčastniť tohto rokovania dnes predpoludním, vzhľadom na to, že aj na pôde parlamentu sa preberá zákon, ktorý má zásadne meniť RTVS," zdôraznila. Žiadala o slovo v diskusii, členovia rady jej v hlasovaní neudelili možnosť vystúpiť.

Šéf telerozhlasu je presvedčený, že pri informovaní o valorizácii platov a kolektívnej zmluve si pri informovaní rady splnil všetky potrebné náležitosti. Rovnako tak odmietol, že by neinformoval dostatočne vopred členov rady o svojom stanovisku k podnetu. "Toto stanovisko bolo dodané 7. mája, dnes sme ho doplnili o stanovisko externého právnika," upozornil Machaj.