Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Na post komisára pre zdravotne postihnutých sa hlási jedna kandidátka

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

V prípade zvolenia chce Stavrovská naďalej zlepšovať postavenie zdravotne postihnutých osôb, aby sa dlhé roky nemuseli domáhať na súdoch ochrany svojich práv.

Bratislava 16. novembra (TASR) - O funkciu komisára pre zdravotne postihnuté osoby sa uchádza len jedna kandidátka, a to doterajšia komisárka Zuzana Stavrovská. V prípadnom ďalšom volebnom období by sa chcela zamerať viac na seniorov. Stavrovská to uviedla v utorok počas verejného vypočutia pred Výborom NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny.

Vo svojej prezentácii poukázala na to, že sa jej podarilo vybudovať funkčný úrad komisára pre zdravotne postihnuté osoby. "Úrad odhalil závažné zásahy do práv týchto osôb a tiež dohliadal na nápravu," pripomenula Stavrovská. Priblížila tiež, ktoré zákony iniciovala a ako uľahčili život zdravotne postihnutým osobám.

V prípade zvolenia chce Stavrovská naďalej zlepšovať postavenie zdravotne postihnutých osôb, aby sa dlhé roky nemuseli domáhať na súdoch ochrany svojich práv. Zamerať sa chce najmä na seniorov, ktorých považuje za obzvlášť zraniteľnú skupinu. "Chcela by som napríklad zabezpečiť, aby ľudia so zdravotným postihnutím mali zo zákona právo na advokáta bez potreby skúmania majetkových pomerov," uviedla Stavrovská.

Kandidátku musí Výbor NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny odporučiť poslancom Národnej rady SR. Nového komisára majú poslanci voliť na ďalšej riadnej schôdzi NR SR, ktorá sa začína 23. novembra.

Stavrovskú do funkcie komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím nominovali poslanci Marek Krajčí (OĽANO), Jana Žitňanská zo Za ľudí, Ondrej Dostál (SaS) a poslanci Sme rodina.

Komisári pre deti a pre zdravotne postihnutých majú chrániť ich práva na súdoch, úradoch, ale aj v súkromných firmách. V decembri sa končí funkčné obdobie historicky prvým komisárkam. Komisárkou pre deti je exministerka práce za Smer-SD Viera Tomanová, komisárkou pre zdravotne postihnutých je Zuzana Stavrovská. Funkcií sa ujali v decembri 2015 na šesťročné obdobie.