Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

O postupe pri voľbe šéfa GP rozhodne koaličná rada

Na archívnej snímke rokovanie schôdze NRSR. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Podľa slov hovorcu SaS Ondreja Šprláka sa v koalícii stále hľadá zhoda na jednom mene.

Bratislava 30. novembra (TASR) - V koalícii stále nie je dohoda na jednom spoločnom kandidátovi pri voľbe šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR. Je možné, že hlasovanie v Národnej rade (NR) SR sa z utorka (1. 12.) ešte presunie. Predsedovia poslaneckých klubov OĽANO Michal Šipoš a Sme rodina Peter Pčolinský pre TASR uviedli, že o ďalšom postupe sa majú dohodnúť na koaličnej rade večer. SaS hovorí o presunutí voľby na štvrtok (3. 12.).

"Večer bude koaličná rada. Verím, že sa na nej dohodneme. Buď na mene, alebo na presunutí voľby," povedal Šipoš. Podobne to vidí aj Pčolinský. Na otázku, či je možné, že sa večer dohodnú aj na mene jedného spoločného kandidáta, odpovedal, že možné je všetko.

Podľa slov hovorcu SaS Ondreja Šprláka sa v koalícii stále hľadá zhoda na jednom mene. "Aj z toho dôvodu sa dohodlo odloženie hlasovania v Národnej rade SR na štvrtok," uviedol. Predsedníčka klubu Za ľudí Jana Žitňanská doplnila, že touto témou sa budú zaoberať na večernej koaličnej rade.

Voľbu kandidáta v pléne NR SR už raz poslanci presunuli. O post generálneho prokurátora má záujem sedem uchádzačov. Sú nimi Jozef Čentéš, prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Hrivnák, Tomáš Honz, Ján Šanta a Maroš Žilinka, prokurátor Krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici Rastislav Remeta a sudca Najvyššieho súdu (NS) SR Juraj Kliment. Všetci prešli verejným vypočutím v ústavnoprávnom výbore. Generálneho prokurátora menuje do funkcie prezident SR.