Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

LOZ a SLK: O práci lekárov s COVID-19 zatiaľ nie je namieste hovoriť

Ilustračná snímka. Foto:

Stále sme v stave, keď každý chorý pacient vrátane lekárov musí byť izolovaný a ísť do karantény, tvrdí Slovenská komora lekárov.

Bratislava 6. októbra (TASR) - Lekári si uvedomujú, že môže prísť krízová situácia, keď budú musieť pomáhať pacientom, hoci budú sami pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19. Takáto situácia v nemocniciach dnes rozhodne nie je. Pre TASR to uviedol predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský. Ani podľa Slovenskej lekárskej komory (SLK) nie je v tejto chvíli namieste hovoriť o tom, že pacientom budú poskytovať zdravotnú starostlivosť pozitívne testovaní lekári. Organizácie tak reagovali na slová premiéra Igora Matoviča (OĽANO).

"Zatiaľ nie je situácia v našich nemocniciach taká, aby museli pracovať aj infikovaní zdravotníci," skonštatoval Visolajský. Aj v prípade banskobystrickej nemocnice, kde vedenie nemocnice nechalo pracovať lekárov infikovaných novým koronavírusom, podľa neho nešlo o kritickú situáciu a lekári mohli byť jednoducho nahradení zdravými kolegami. V súčasnej situácii to vníma ako zlyhanie vedenia nemocnice, lebo týmto konaním ohrozovalo nič netušiacich pacientov a aj zdravie zdravotníkov.

Slovenská lekárska komora vníma aktuálne vyjadrenie premiéra len ako politické emotívne vyhlásenie, bez akéhokoľvek odborného základu. Stále sme podľa nej ešte v stave, keď každý chorý pacient vrátane lekárov musí byť izolovaný a ísť do karantény. "V súčasnej situácii si iný postup ani nemôžeme dovoliť," podotkla.

SLK verí, že Slovensko sa nedostane do takej situácie, keď by zdravotnú starostlivosť museli poskytovať aj nakazení lekári. "Ak by sa však situácia vyvinula tak, že by sme museli začať uvažovať aj o takejto možnosti, tak o tom nerozhodne žiaden politik (ani premiér), ale lekári a závažnosť situácie," poznamenali.

Premiér v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy nevylúčil, že ak sa bude situácia s pandémiou na Slovensku dramaticky zhoršovať, budú musieť pracovať aj zdravotníci pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19.