Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Kováčiková: O právnej kvalifikácii sa rozhoduje aj počas vyšetrovania

Budova Generálnej prokuratúry SR Foto: TERAZ.sk/Andrej Galica

Policajti z NAKA zadržali 11. marca 13 sudcov. Obvinenia padli z trestných činov korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a marenia spravodlivosti.

Bratislava 4. júna (TASR) - O právnej kvalifikácii rozhoduje vyšetrovateľ a dozorujúci prokurátor na základe zadovážených dôkazov v priebehu celého vyšetrovania. Pripomína to 1. námestníčka Generálnej prokuratúry SR Viera Kováčiková. Jej stanovisko sprostredkovala hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová v súvislosti s trestným stíhaním bývalej štátnej tajomníčky rezortu spravodlivosti Moniky J.

Obvinenej a v súčasnosti väzobne stíhanej bývalej štátnej tajomníčke rezortu spravodlivosti Monike J. orgány činné v trestnom konaní zmenili právnu kvalifikáciu. TASR to potvrdil obhajca exsudkyne Peter Erdös, upozornil na to portál topky.sk. Monike J. tak hrozí trest od troch do ôsmich rokov, ale aj podmienečný trest odňatia slobody. Pôvodne jej hrozil 12-ročný trest.

"Vo veci koná procesne samostatný vyšetrovateľ pod dozorom prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), ktorý v priebehu prípravného konania zadovažuje dôkazy, ktoré vyhodnotí po skončení vyšetrovania. Pripomíname, že o právnej kvalifikácii rozhoduje vyšetrovateľ a dozorujúci prokurátor na základe zadovážených dôkazov v priebehu celého vyšetrovania," uviedla Kováčiková v stanovisku.

"Orgány činné v trestnom konaní postupujú zákonným spôsobom, vyhodnocujú dôkazy, vysporadúvajú sa so všetkými skutočnosťami. Vzhľadom na neverejnosť prípravného konania a prebiehajúce vyšetrovanie postup orgánov činných v trestnom konaní počas prípravného konania konkretizovať nebudeme," reagovala pre TASR hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) podáva podnet generálnemu prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi, aby prešetril Kováčikovej postup. Podľa Šeligu mala rozhodnúť o prekvalifikovaní skutkovej podstaty, za ktorú má byť súdená Monika J., a tým nemá byť stíhaná ako verejný činiteľ, aby ju bolo možné odsúdiť na menší trest.

Policajti z NAKA zadržali 11. marca 13 sudcov. Obvinenia padli z trestných činov korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a marenia spravodlivosti. Akciu vykonávala skupina Hmla, ktorá vyšetruje sudcov z Threemy Mariana K.