Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

O. Prostredník: Problémom pri interrupciách je, ako ich chcú obmedziť

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ondrej Prostredník z mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko tiež podotkol, že návrh poslankyne A. Záborskej neobsahuje opatrenia ako rozšírenie sexuálnej výchovy či dostupnosti antikoncepcie.

Bratislava 7. júla (TASR) - Žiadna politická sila na Slovensku nechce, aby sa počet interrupcií zvyšoval. Problémom je to, ako chcú predkladatelia zákonov docieliť ich obmedzenie. Uviedol Ondrej Prostredník z mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko (PS). V utorok pred parlamentom hnutie organizovalo symbolický protest proti návrhom poslancov na obmedzenie prístupu žien k interrupciám.

"Dáta ukazujú, že návrhy, ktoré sú vo svojej podstate reštriktívne, interrupcie neznižujú. Ak za týmito zákonmi je ambícia riešiť demografickú situáciu na Slovensku, tak dáta ukazujú, že sa to zlepšuje tam, kde je stabilné sociálne zázemie a bezpečné prostredie," povedal Prostredník.

Lucia Plaváková z PS hovorí, že namiesto toho aby sa poslanci venovali zhoršujúcej sa ekonomickej a psychologickej situácii žien po pandémii, predložili do parlamentu štyri návrhy zákonov, ktoré majú obmedziť prístup žien k interrupciám.

Prostredník tiež podotkol, že návrh poslankyne Anny Záborskej (klub OĽaNO) neobsahuje opatrenia ako rozšírenie sexuálnej výchovy či dostupnosti antikoncepcie. "Ak má pani poslankyňa skutočný záujem o prevenciu interrupcií, mala by navrhnúť zákon s opatreniami v tejto oblasti," povedal.

Záborská deklarovala, že novela nestojí na zákaze či sprísňovaní termínu na podstúpenie interrupcie. Zmeny v oblasti potratov by sa mali orientovať predovšetkým na podporné opatrenia pre ženu, ktorá zvažuje umelé prerušenie tehotenstva. Má sa jej tiež zabezpečiť dostatok informácií pred zákrokom, aby sa dokázala komplexne rozhodnúť.