Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

O tender na záchranky sa zaujíma aj ÚVO

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Dôvodom pochybností okolo tendra sú informácie denníka Sme o prepojeniach členov výberovej komisie na najúspešnejšiu firmu v tendri.  

Bratislava 2. septembra (TASR) – O sporné výberové konanie na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby (ZZS) sa zaujíma aj Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). Od Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) ako od verejného obstarávateľa preto žiada ďalšie informácie týkajúceho sa výberového konania. TASR o tom v pondelok informovala hovorkyňa ÚDZS Janka Zvončeková.

"Môžem potvrdiť, že úrad sa zaujíma o informácie, ktoré boli v posledných dňoch medializované. Týkajú sa zabezpečovania presne a rozsiahle vymedzených záchranných služieb. ÚVO nie je zrejmý postup a ďalšie súvislosti, ktorý ÚDZS zvolil. Úrad musí všetky informácie preveriť a na základe nich rozhodne o ďalšom postupe," povedal predseda úradu Miroslav Hlivák.

ÚDZS má teraz päť pracovných dní na to, aby ÚVO vysvetlil, aké úkony verejný obstarávateľ vykonal podľa zákona o verejnom obstarávaní a v prípade, že nepostupoval podľa tohto zákona, prečo takýto postup zvolil.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) v pondelok uviedla, že zváži odvolanie šéfa ÚDZS Tomáša Haška v prípade, ak jej nebude vedieť vysvetliť sporné výberové konanie na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby (ZZS). Stretnutie bude iniciovať ešte tento týždeň. Podpredseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo Marek Krajčí (OĽaNO) chce pre tender zvolať mimoriadny parlamentný výbor zdravotníctvo. Predseda zdravotníckeho parlamentného výboru Štefan Zelník (SNS) mimoriadny výbor zvolá, ak to bude potrebné.

Dôvodom pochybností okolo tendra sú informácie denníka Sme o prepojeniach členov výberovej komisie na najúspešnejšiu firmu v tendri.