Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

O väzbe osôb zadržaných v rámci akcie ÚIS rozhodnú v stredu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V trestnej veci vedenej pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa vyšetrovateľ ÚIS obvinil štyroch príslušníkov NAKA.

Bratislava 15. septembra (TASR) – Sudca pre prípravné konanie Okresného súdu (OS) Bratislava III bude v stredu popoludní rozhodovať o návrhu prokurátora Krajskej prokuratúry (KS) v Bratislave stíhať tri osoby zadržané v rámci pondelkovej akcie Úradu inšpekčnej služby (ÚIS). TASR o tom informoval hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak.

"Prokurátor KP Bratislava podal dňa 15. septembra 2021 na OS Bratislava III návrh na väzobné stíhanie piatich obvinených osôb a to z dôvodu, aby neovplyvňovali svedkov a nepokračovali v páchaní trestnej činnosti," TASR o tom informoval hovorca Generálnej prokuratúry (GP) SR Dalibor Skladan.

Podľa neoficiálnych informácií návrh na väzobné stíhanie bol podaný na dočasne povereného šéfa ÚIS Petra Sch. a príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Jána Č. a Pavla Ď.

Petra Sch. obvinili z pokračovacieho zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a zo zločinu marenia spravodlivosti. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR v utorok (14. 9.) poskytol hovorca Generálnej prokuratúry (GP) SR Dalibor Skladan.

"Prokurátor KP Bratislava po tom, čo dňa 10. septembra 2021 vydal uznesenie o začatí trestného stíhania, vzniesol dňa 14. septembra 2021 obvinenie P. S. pre pokračovací zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločin marenia spravodlivosti," sprostredkoval Skladan stanovisko KP Bratislava. Peter Sch. bol zadržaný v pondelok (13. 9.).

V trestnej veci vedenej pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa vyšetrovateľ ÚIS obvinil štyroch príslušníkov NAKA. "Dňa 14. septembra 2021 vzniesol obvinenie štyrom príslušníkom Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru, odbor Bratislava, J. Č., P. Ď., M. S. a Š. M., ktorí budú za účasti ich obhajcov vypočutí," doplnil hovorca.

Dvojicu príslušníkov NAKA Jána Č. a Pavla Ď. obvinili v pondelok aj v trestnej veci takzvaného ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov.