Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

O vydaní Gerrita Jana K. na Slovensko by mali rozhodovať v apríli

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Gerrit Jan K. bol zadržaný vo februári na základe vydaného európskeho zatýkacieho rozkazu.

Bratislava 15. marca (TASR) - O vydaní obžalovaného lodného kapitána Gerrita Jana K. na Slovensko, ktorého zadržali v Holandsku na základe európskeho zatýkacieho rozkazu, by mal tamojší súd rozhodovať 18. apríla. TASR to potvrdil hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. Holanďan čelí obžalobe pre vraždu svojej priateľky z roku 2014, ku ktorej malo prísť na Obchodnej ulici v Bratislave.

Prípad pojednáva Okresný súd (OS) Bratislava I. Hlavné pojednávanie odročil v utorok na neurčito. "Súd totiž nedisponoval súhlasom obžalovaného konať v jeho neprítomnosti," priblížil hovorca. Ďalší procesný postup bude určený na základe rozhodnutia holandských orgánov o vydaní alebo nevydaní obžalovaného slovenským justičným orgánom.

Gerrit Jan K. bol zadržaný vo februári na základe vydaného európskeho zatýkacieho rozkazu. "V tomto čase sa nachádza v predbežnej väzbe v Holandskom kráľovstve," dodal Adamčiak.

Holanďan čelí obžalobe pre vraždu 25-ročnej ženy, ktorej mŕtve telo našli policajti po požiari v byte na Obchodnej ulici v Bratislave koncom novembra 2014. Podľa polície mal Simonu z okresu Senica poraniť nezisteným predmetom na hlave a potom ju zapáliť. Podľa prokuratúry bola motívom vraždy zo strany obžalovaného žiarlivosť.

OS Bratislava I ho síce koncom septembra 2016 uznal za vinného, ale odvolací Krajský súd v Bratislave vrátil v marci 2017 prípad prvostupňovému súdu. Vyriešenie kauzy skomplikovala dlhodobá práceneschopnosť sudcu Rolanda Keményho, ktorý už bol v poradí druhým zákonným sudcom prípadu. Kauzu potom dostal na stôl sudca Michal Valent.