Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

O vydaní podnikateľa Jozefa M. by mal rozhodnúť Krajský súd v Ostrave

Ilustračné foto Foto: TASR

Jozef M. má momentálne čakať na operačný zákrok a je strážený príslušníkmi českej polície.

Bratislava/Šumperk 17. júna (TASR) - Krajský súd v Ostrave by mal rozhodnúť o vydaní podnikateľa Jozefa M., zadržaného na základe európskeho zatýkacieho rozkazu v českom Šumperku.

"Okresný súd v Šumperku o vydaní na základe európskeho zatýkacieho rozkazu nerozhoduje. V súlade s príslušným paragrafom a zákonom o medzinárodnej justičnej spolupráci je príslušným krajský súd, v ktorého obvode bola osoba, o ktorej vydanie ide, zadržaná," vysvetlil pre TASR hovorca a justičný čakateľ René Braun.

Ako objasnil, mesto Šumperk sa nachádza v obvode Krajského súdu v Ostrave. "Ten by tak, na základe vyššie uvedeného, mal o predaní do iného členského štátu rozhodnúť," povedal ďalej hovorca. Proti jeho rozhodnutiu je prípustná sťažnosť, ktorá má odkladný účinok a rozhoduje o nej nadriadený súd. V prípade Krajského súdu v Ostrave je to Vrchný súd v Olomouci.

Polícia v stredu na sociálnej sieti potvrdila zadržanie podnikateľa Jozefa M. v Českej republike. "Na základe európskeho zatýkacieho rozkazu vydaného Najvyšším súdom (NS) SR bola osoba zadržaná dnes ráno v nemocnici v ČR," uviedli policajti. Jozef M. má momentálne čakať na operačný zákrok a je strážený príslušníkmi českej polície.

Najvyšší súd SR vytýčil termín verejného zasadnutia vo veci podnikateľa Jozefa M. v kauze podvodu na nebankové subjekty BMG Invest a Horizont Slovakia na 1. júla. Má rozhodovať o odvolaní obžalovaného. Súd trestné stíhanie Jozefa M. prerušil v marci 2019 pre ťažkú chorobu.