Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Zápis do registra nesieťových škôlok chcú ďalšie 2 subjekty

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Rezort školstva finalizuje registrovanie škôl, ktoré majú záujem o zaradenie do siete škôl. M

Bratislava 28. júla (TASR) - V porovnaní so situáciou z minulého týždňa Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR zaevidovalo ďalšie dve žiadosti o zápis do registra zariadení predprimárneho vzdelávania vedeného rezortom školstva. Uplynulý týždeň išlo o tri subjekty. Pre TASR to potvrdil odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva.

Oprávnení žiadatelia môžu o zápis do registra zariadení predprimárneho vzdelávania žiadať do 15. augusta. "Povinnosť zabezpečiť podmienky na plnenie povinného predprimárneho vzdelávania majú od júna 2019 podľa zákona zriaďovatelia," poznamenali z rezortu školstva.

"Keďže pre ministerstvo školstva je zavedenie povinného predprimárneho vzdelávania prioritnou úlohou, pomáha samosprávam a robí všetko preto, aby bol nábeh povinného predprimárneho vzdelávania plynulý a bezproblémový," uviedlo ministerstvo školstva. Ak sa nesieťové zariadenia zaregistrujú, od septembra tohto roka budú môcť poskytovať povinné predprimárne vzdelávanie a získajú príspevok štátu na dieťa v povinnom predprimárnom vzdelávaní, ktorý sa od septembra 2021 zvyšuje rovnako štátnym aj neštátnym materským školám. Podľa rezortu školstva bude predstavovať 43,75 percenta sumy životného minima na jedno nezaopatrené dieťa, čo je približne 47 eur. Pôvodná suma bola 15 percent sumy životného minima.

Povinné predprimárne vzdelávanie budú môcť deti od 1. septembra plniť v materských školách zaradených v sieti škôl a školských zariadení (zriadené obcou alebo mestom, cirkevné a súkromné), zariadeniach predprimárneho vzdelávania registrovaných ministerstvom školstva a individuálnou formou. Rezort školstva finalizuje registrovanie škôl, ktoré majú záujem o zaradenie do siete škôl. Možnosť prihlásiť sa majú aj nesieťové materské školy, ktoré chcú pôsobiť ako sieťové, a to prostredníctvom formulára zverejneného na stránke ministerstva.