Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Občania nebudú predkladať ďalšie výpisy, novelu podpísala prezidentka

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Od septembra do decembra tohto roku tak budú občania a podnikatelia odbremenení od povinnosti dokladovať 11 ďalších výpisov či potvrdení.

Bratislava 10. júla (TASR) - Občania a firmy budú odbremenení od predkladania ďalších výpisov a potvrdení vďaka využívaniu informačných systémov verejnej správy. Počíta s tým novela zákona proti byrokracii, ktorú podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Od septembra do decembra tohto roku tak budú občania a podnikatelia odbremenení od povinnosti dokladovať 11 ďalších výpisov či potvrdení, ďalšie dve potvrdenia by mali podľa ÚPVII ubudnúť budúci rok. Konkrétne má ísť o zrušenie papierových potvrdení o nedoplatkoch na zdravotnom poistení, sociálnom poistení a dôchodkovom sporení, potvrdení o nedoplatkoch na daniach a na colných nedoplatkoch a o návšteve školy.

"Ročne sa takýchto potvrdení o návšteve školy vydá vyše 1,2 milióna. Od 1. septembra 2019 si ho štátne a verejné inštitúcie nájdu buď vo svojich informačných systémoch, alebo na našom portáli OverSi.gov.sk. Súkromné firmy si ho na základe údajov od občana budú môcť nájsť na novom webe," skonštatoval vicepremiér Richard Raši (Smer-SD) s tým, že povinnosť dokladovania odpadne aj mimovládnym organizáciám, ktoré už nebudú musieť papierovo predkladať výpis z registra nadácií, výpis z registra občianskych združení, výpis z registra neinvestičných fondov, výpis z registra neziskových organizácií a výpis z registra organizácií s medzinárodným prvkom.

V minulosti došlo prostredníctvom zákona proti byrokracii v prvej vlne k zrušeniu povinností predkladať výpisy z obchodného registra, živnostenského registra, katastra nehnuteľností a registra trestov ako povinných príloh v listinnej podobe.