Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Obce a mestá Záhoria na protest zhasnú vo štvrtok verejné osvetlenie

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Ako doplnili, INESS - Inštitút ekonomických a spoločenských analýz považuje vládou schválený protiinflačný balíček za príliš nákladný, ktorý spôsobí vo zvýšenej miere plytvanie s verejnými zdrojmi.

Senica 25. mája (TASR) - Mestá a obce Združenia miest a obcí Záhoria a Združenia miest a obcí Myjavského regiónu vo štvrtok 26. mája vypnú večer o 21.00 h verejné osvetlenie s cieľom poukázať na stav, ktorý samosprávam hrozí po schválení protiinflačného balíčka. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Senica Tatiana Moravcová.

Tento záver vyplynul z pracovného stretnutia primátorov a starostov obcí a miest okresov Senica, Malacky, Myjava a Skalica. Podľa nich navrhnutý protiinflačný balíček v súčasnej podobe ohrozuje fungovanie základných funkcií samospráv a bude mať priame dosahy na rozpočty miest a obcí. Týmto spôsobom obce Záhoria posúvajú už ohlásenú štrajkovú pohotovosť na vyšší stupeň.

"Zhasneme, aby sme v budúcnosti mohli svietiť. Zároveň žiadame prezidentku SR, aby protiinflačný balíček podpísala až vtedy, keď budú samosprávy mať v plnej miere pokryté finančné kompenzácie," informovali primátori a starostovia celého Záhoria.

Ako doplnili, INESS - Inštitút ekonomických a spoločenských analýz považuje vládou schválený protiinflačný balíček za príliš nákladný, ktorý spôsobí vo zvýšenej miere plytvanie s verejnými zdrojmi. "Balíček je v rozpore s predpokladmi hľadania hodnoty za peniaze vo verejných výdavkoch, zhoršuje dlhodobú udržateľnosť verejných financií. Jeho proces predstavenia, úprav a schvaľovania je učebnicovým príkladom, ako sa nemajú robiť zásadné zmeny vo výdavkových politikách," uviedol podľa starostov inštitút.

"Konkrétne v prípade Senice bude výpadok na podielových daniach do konca roku 2023 predstavovať viac ako 1,5 milióna eur s tým, že nasledujúce roky očakávame podobný trend," doplnil primátor Senice Martin Džačovský.

Zároveň najneskôr v deň zhasnutia tento zámer oznámia prostredníctvom svojich komunikačných kanálov občanom. "Či už cez sociálne siete, webové sídla, informačné tabule alebo obecný rozhlas. V Senici ostanú z dôvodu bezpečnosti osvetlené cesty prvej a druhej triedy," povedala Moravcová.

"Nie je pravda, že samosprávy budú mať menej peňazí, ako majú v súčasnosti. Napriek prijatiu balíka pomoci rodinám samosprávy v tomto i v ďalšom roku budú mať viac," vyhlásil minister financií Igor Matovič (OĽANO). Zároveň tvrdí, že štát pomôže každej samospráve, ktorá by sa mala dostať do problémov pre vysoké ceny energií. Je však podľa Matoviča potrebné porovnávať samosprávy medzi sebou, ktorá koľko míňa na vlastnú "obživu". "Poctivým samosprávam určite podáme pomocnú ruku, a to rôznymi spôsobmi," podotkol minister.