Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Obce nebudú povinné zmeniť neprípustný názov ulice

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Predložil ju nezaradený poslanec Tomáš Valášek.

Bratislava 1. februára (TASR) - Obce nebudú povinné zmeniť neprípustný názov ulice alebo iného verejného priestranstva. Poslanci Národnej rady (NR) SR odmietli v stredajšom hlasovaní novelu zákona o obecnom zriadení, ktorá bola v druhom čítaní. Predložil ju nezaradený poslanec Tomáš Valášek.

Valášek chcel, aby sa názov ulice alebo iného verejného priestranstva zmenil, pokiaľ je ulica pomenovaná po exponentoch zločineckých režimov. Argumentoval, že pri súčasnej právnej úprave nemajú obce povinnosť zmeniť neprípustný názov ulice alebo iného verejného priestranstva, pokiaľ k jeho určeniu došlo pred 1. decembrom 2020.

Poslanec tvrdil, že návrh napĺňa zmysel pôvodnej novely z roku 2020. "Tá síce zakázala pomenovanie ulíc a verejných priestranstiev po predstaviteľoch fašistických či komunistických režimov, ale umožnila tým obciam, ktoré už mali pomenované ulice v minulosti, si tie pomenovania ponechať. Aj Varín argumentuje, že si nemusia Tisovu ulicu meniť," skonštatoval ešte pred časom.

Ústredný zväz židovských náboženských obcí v SR je z postoja poslancov pri hlasovaní sklamaný. Apeluje na tých, ktorí hlasovali proti alebo sa zdržali, aby sa nezúčastňovali na pietnych spomienkach pri pamätníkoch obetiam holokaustu či pri pamätníkoch partizánom padlým v Slovenskom národnom povstaní. Vyzvali ich, aby sa nezúčastňovali na spomienkach na civilné obete vypálených slovenských obcí či na obete boja proti komunizmu.