Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Obce možno dostanú právo veta pri menovaní riaditeľa škôl

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Učiteľom sa opatrenie nepáči, keďže by podľa nich môže viesť k politizácii školstva.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Posledné slovo, kto bude riaditeľom školy, by mohol dostať jej zriaďovateľ.

Právo veta pri menovaní riaditeľa zakotvilo do správy o stave školstva ministerstvo pod vedením Dušana Čaploviča (Smer-SD). Učiteľom sa opatrenie nepáči, keďže by podľa nich môže viesť k politizácii školstva.

Verejné základné školy zriaďujú mestá a obce, väčšinu stredných škôl vyššie územné celky. Riaditeľa v týchto školách navrhuje rada školy a zriaďovateľ je povinný ho vymenovať. V školskej rade sú zastúpení učitelia, nepedagogickí zamestnanci, rodičia, nominanti zriaďovateľa a na stredných školách aj žiaci.

"Veľmi často sa stáva, že radu školy 'ovládnu' zamestnanci školy, ktorí následne rozhodujú o bytí a nebytí riaditeľa. Zriaďovatelia sa vyjadrili, že veľmi často sa rady školy zbavovali najmä riaditeľov, ktorí tvrdo vyžadovali disciplínu a plnenie pracovných povinností," napísalo ministerstvo v dokumente. Z pohľadu zamestnancov sa situácia podľa rezortu javí často opačne, zriaďovateľ a riaditeľ ovládnu radu školy a jej kontrolná funkcia sa stáva formálnou.

V súkromných a cirkevných školách prebieha menovanie inak. "U neštátnych škôl riaditeľa tiež navrhuje rada školy, ale zriaďovateľ môže jeho vymenovanie odmietnuť, teda vetovať návrh rady školy," píše sa v správe. Cestu k spolupráci vidí ministerstvo práve v tom, že menovanie riaditeľa bude aj u štátnych škôl upravené rovnako ako u neštátnych.

"Právo veta pre zriaďovateľa pri voľbe riaditeľa je negatívny posun smerom k politizácii školstva. Vnímame to ako obmedzenie rozhodovacej právomoci rady školy, ktorá je demokraticky zvoleným orgánom," oponujú učitelia, ktorí iniciovali vlani štafetový štrajk. Niektoré z ich pripomienok ministerstvo akceptovalo v rámci diskusie o správe o stave školstva. Tá prebiehala do konca júna.

Opatrenie kritizuje aj opozičný poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS). "Zriaďovateľ má jednu tretinu členov rady školy, takže môže do jej chodu zasahovať primerane. Navrhované právo veta znamená reálne právo starostu určiť si riaditeľa, pretože do výberového konania sa tak v drvivej väčšine neprihlási nikto, kto to nebude mať so starostom vykomunikované," domnieva sa poslanec.

Ak zriaďovateľ našiel v pôsobení riaditeľa porušenia finančnej disciplíny či všeobecne záväzných právnych predpisov, už podľa súčasnej legislatívy ho môže odvolať a ten sa nemôže uchádzať o miesto, dodáva Beblavý. To podľa neho predstavuje dostatočnú poistku z hľadiska porušovania predpisov.

Podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Turčáni zas hovorí, že za školu je zodpovedný zriaďovateľ, a tak by mal rozhodovať o tom, kto ju bude riadiť. "O tom, kto ju bude riadiť na základe odborných postupov, by mal rozhodovať ten, kto za ňu zodpovedá, a to nie je rada školy, ale niekto iný," povedal dnes pre TASR. Odborné kritériá má podľa neho pripraviť rada školy, ale konečné rozhodnutie by podľa neho nemalo byť na rade. "Vyvoláva to riadiace problémy v systéme školstva na Slovensku," vyhlásil.