Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

V obciach s veľkými rómskymi komunitami je účasť nízka

Na snímke volička s hlasovacím lístkom v Referende 7. februára 2015, ilustračné foto Foto: TASR

Záujem o dnešné referendum nehlásia ani z menších obcí Nitrianskeho kraja.

Nitra 7. februára (TASR) – V Nitrianskom kraji zatiaľ referendum prebieha pokojne a bez problémov. Vo všetkých oslovených okrskoch boli hlasovacie miestnosti otvorené včas a členovia komisií, ani organizačné štáby na mestských a obecných úradoch nemuseli riešiť žiadne incidenty.

„Hlasovanie je pokojné a bezproblémové,“ uviedla Elena Kušteková z Mestského úradu v Leviciach. Rovnako zhodnotil priebeh referenda aj Marek Horvát, ktorý má na starosti jeho organizáciu na Mestskom úrade v Zlatých Moravciach. „Nemali sme doteraz hlásené žiadne incidenty. Podľa informácií z okrskových referendových komisií je účasť zatiaľ pomerne nízka,“ skonštatoval. Veľký záujem o referendum nejavia ani voliči v Topoľčanoch. „Účasť zatiaľ nie je veľmi veľká, ale ľudia postupne chodia a priebeh je pokojný, takže sme nemuseli riešiť žiadne podnety,“ informoval Milan Lisý z Mestského úradu v Topoľčanoch.

Záujem o dnešné referendum nehlásia ani z menších obcí kraja. V Šalove v okrese Levice je podľa pracovníčky poverenej zabezpečením referenda Alžbety Čerbovej účasť nízka. Nevylepšila ju ani početná rómska komunita, ktorá v obci žije. „Oni veľký záujem o referendá a voľby nemajú. S výnimkou komunálnych volieb, na tých sa zúčastňujú. Ale dnes tu máme nízku účasť,“ povedala.

O veľmi slabej účasti hovorí aj predsedníčka okrskovej referendovej komisie v Šarovciach v okrese Levice Miroslava Bakulová. Aj tu je medzi oprávnenými voličmi veľké percento Rómov, ktorí k voľbám zvyknú chodiť. Dnešné referendum ich však podľa Bakulovej nezaujalo. V Seliciach v Šalianskom okrese prebieha referendum pokojne a bez problémov. Účasť je však i v tejto obci nízka. Aj tu tvorí viac ako polovicu obyvateľov rómska komunita. Podľa slov členky okrskovej referendovej komisie Márie Fülöpovej však dnes k volebným urnám nechodia. „Zdá sa, že nemajú záujem. Referendum je pokojné, ale tá účasť zatiaľ naozaj nie je vysoká,“ skonštatovala.

Prečítajte si aj: