Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Obchodníci očakávajú v lete nárast vrátených zálohovaných obalov

Na snímke zálohovaná plechovka sa vkladá do automatu. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Nielen sobotné zvozy, ale aj ďalšie spoločné opatrenia zlepšujú túto situáciu, ale je treba povedať, že sa zvyšuje priemerný počet obalov, ktoré ľudia vracajú späť, uviedol predseda SAMO.

Bratislava 22. júna (TASR) - Obchodníci očakávajú v lete nárast vrátených zálohovaných fliaš a plechoviek. Pre TASR to uviedli Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO) a Zväz obchodu (ZO) SR, ktorý by v lete privítal zavedenie nedeľného zvozu vyzbieraných obalov.

Obchodníci mali prednedávnom problém so zvozom vyzbieraných zálohovaných fliaš. Zaviedol sa preto pravidelný sobotný zvoz. Správca tiež posilnil frekvenciu zvozov a vozový park. "Mierne zlepšenie v intenzite zvozov vnímame, avšak je potrebné sa neustále zlepšovať, keďže od začiatku júla už budú na trhu len zálohované obaly," uviedla prezidentka ZO SR Nadežda Machútová. Lokálne problémy podľa nej niekde pretrvávajú. ZO má stále prevádzky, kde je "situácia alarmujúca a vyžaduje si okamžitú reakciu".

Predseda SAMO Martin Krajčovič hovorí, že sú v kontakte so správcom systému, aby stále zvyšovali frekvenciu zvozu najmä v kritických predajniach. "Nielen sobotné zvozy, ale aj ďalšie spoločné opatrenia zlepšujú túto situáciu, ale je treba povedať, že sa zvyšuje priemerný počet obalov, ktoré ľudia vracajú späť," povedal predseda SAMO. Dodal, že musia so správcom zálohovania flexibilnejšie reagovať, aby zvládli letnú sezónu, keď očakávajú ďalší nárast vrátených zálohovaných obalov.

"Navyše, okrem soboty, z dôvodu prichádzajúcich letných dní, by sme privítali aj zavedenie nedeľného zvozu," poznamenala Machútová.

Okrem logistiky je podľa prezidentky ZO SR náročná aj údržba zálohomatov. Vyžadujú si zásah niekoľkokrát za hodinu, vyprázdnenie, úpravu košov a rôzne prevádzkové procesy. Na niektorých predajniach museli prijať ľudí navyše, pretože by inak nezvládli nápor práce. "So zavedením každého nového systému sú spojené 'pôrodné bolesti', ale na problémoch a nedostatkoch sa intenzívne pracuje," deklarovala Machútová.

Zálohovanie funguje na Slovensku od 1. januára. Zálohujú sa všetky jednorazové obaly na nápoje z plastu a kovu s objemom od 0,1 do troch litrov. Výnimku tvoria obaly od mlieka, sirupov a tvrdého alkoholu. V júni sa končí prechodné obdobie a od 1. júla tak na pultoch budú môcť byť len nápoje v zálohovaných obaloch.