Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Obeťami obchodovania s ľuďmi sú aj Slováci, SKCH spúšťa kampaň

Ilustračné foto Foto: TASR

Súčasťou kampane, ktorú dnes oficiálne začala Slovenská katolícka charita (SKCH), je film Dve malé dievčatá.

Bratislava 20. novembra (TASR) – Za lepšou prácou do zahraničia chceli ísť dve dievčatá, Jana a Mária, no stali sa obeťami sexuálneho vykorisťovania. Máriu predal bratanec do erotického klubu a Janu predal jej priateľ pasákovi. Dievčatá sú postavami krátkeho animovaného filmu, ktorý bol motivovaný skutočnými príbehmi.

Film je súčasťou kampane Dve malé dievčatá, ktorú dnes oficiálne začala Slovenská katolícka charita (SKCH). Na verejnosť má pôsobiť preventívne a varuje ju pred možnými rizikami cestovania do zahraničia. "Je potrebné o tom informovať, pretože tým môžeme predchádzať podobným nešťastiam," povedal dnes na tlačovej konferencii generálny sekretár SKCH Radovan Gumulák. Film natočený v slovenskom a rómskom jazyku bude vysielaný v autobusoch s obrazovkami v rámci celého Slovenska.

Film Dve malé dievčatá:




Tento rok, presnejšie do konca júna, evidovalo ministerstvo vnútra 19 obetí obchodovania s ľuďmi. "Osem z nich bolo obeťami nútenej práce, sedem bolo donútených k sobášu, sexuálne vykorisťovaní boli traja a jeden musel žobrať," povedal Jozef Halcin z ministerstva, ktoré kampaň podporuje tiež. Slovensko označil z väčšej časti za náborovú krajinu. Od roku 2008, keď začal na ministerstve fungovať program na ochranu obetí obchodovania s ľuďmi, sa obeťami stalo až 170 ľudí. Novodobých otrokov najčastejšie posielajú do Veľkej Británie.

Súčasťou kampane budú aj školenia pre pedagógov a sociálnych pracovníkov alebo interaktívne workshopy pre žiakov a študentov. Okrem škôl chcú organizátori kampane osloviť aj detské domovy, komunitné a pastoračné centrá.

Kampaň podporili aj Informačné centrum mladých, Rómske mediálne centrum, organizácia Člověk v tísni a Britské veľvyslanectvo v Bratislave. "U nás sme nedávno predstavili návrh zákona, ktorý bude bojovať proti novodobému otroctvu. Zlepší to ochranu obetí," poznamenal veľvyslanec Veľkej Británie Andrew Garth. Veľvyslanectvo podporilo tento rok na Slovensku školenie sociálnych pracovníkov, ktorí môžu prísť do kontaktu s obeťami obchodovania. Podrobnejšie informácie o kampani možno nájsť na stránke www.obchodsludmi.sk/dvemaledievcata.