Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Obhajcovia: Jozef B. nespôsobil štátu škodu vo výške 60 miliónov eur

Na archívnej snímke podnikateľ Jozef B., obvinený v kauze Mýtnik. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Obhajcovia poukázali na to, že celé obvinenie voči Jozefovi B. stojí na tvrdení troch kajúcnikov.

Bratislava 26. novembra (TASR) - Obvinený podnikateľ Jozef B. z kauzy Mýtnik nespôsobil cez IT spoločnosť Allexis štátu škodu vo výške približne 60 miliónov eur. Uviedli to na online tlačovej konferencii jeho obhajcovia - Michal Mandzák, Jozef Kleberc a Štefan Kočan.

Podľa ich slov päť znalcov potvrdilo, že štátu nevznikla žiadna škoda, ale SR na informačných systémoch spoločnosti zarobila 3,7 miliardy eur. "Využitím informačných systémov Allexisu štát znížil daňovú medzeru zo 41 percent na 26 percent, čo do štátneho rozpočtu prinieslo uvedenú sumu. Znalci dospeli k záveru, že všeobecná hodnota diela informačných systémov ALLADIN, informačného systému kontrolných známok a virtuálnej registračnej pokladnice eKasa bola vyhotovená za cenu obvyklú v danom čase a na danom trhu," uviedli obhajcovia.

Poukázali na to, že celé obvinenie voči Jozefovi B. stojí na tvrdení troch kajúcnikov. Potvrdili, že v utorok (23. 11.) sudkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku predĺžila väzbu ich klientovi do 2. februára 2022. Rozhodnutie nie je právoplatné. Podali voči nemu sťažnosť. Sudkyňa rozhodla, že Jozef B. bude vo väzbe kolúznej.

Podnikateľa obvinili a zadržali pri januárovej policajnej akcii Mýtnik. V rámci akcie obvinili aj jeho brata Petra B., exšéfa finančnej správy Františka I., bývalého šéfa IT sekcie finančnej správy Milana G. a konateľku IT spoločnosti Allexis Janu R.

Obvinenia všetkých zadržaných sa podľa polície týkali trestnej činnosti súvisiacej s machináciami pri verejnom obstarávaní a s korupciou.