Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Obnova kultúrnych pamiatok pokračuje, prácu nájdu nezamestnaní

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Úspešní žiadatelia by tak mali onedlho dostať pridelené finančné dotácie na obnovu a rekonštrukciu pamiatok.

Bratislava 9. apríla (TASR) - Obnova národných kultúrnych pamiatok pokračuje aj napriek pandémii nového koronavírusu. Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) podpísala zmluvy podprogramu dotačnej schémy Obnovme si svoj dom, zásluhou ktorej opäť nájdu prácu aj stovky dlhodobo nezamestnaných. Postupne má podpísať aj zmluvy v ďalších podprogramoch. TASR o tom informoval hovorca Ministerstva kultúry (MK) SR Matúš Bystriansky.

„K hradom, zrúcaninám či iným historickým miestam a artefaktom mám ako historička hlboký citový vzťah a preto som veľmi rada, že dotácie na obnovu hradov, kaštieľov a podobných kultúrnych pamiatok sú jednými z prvých zmlúv, ktoré som mohla vo funkcii ministerky kultúry podpísať,“ uviedla Milanová. Úspešní žiadatelia by tak mali onedlho dostať pridelené finančné dotácie na obnovu a rekonštrukciu pamiatok.

Ministerka sa poďakovala tiež dotknutým samosprávam, občianskym združeniam, množstvu odborníkov a dobrovoľníkov, ktorí v spolupráci s Pamiatkovým úradom "často úplne nezištne" pracujú na záchrane pamiatok. "Obnova pamiatok postupne vytvorila silnú občiansku komunitu zastrešenú združením Zachráňme hrady, ktorá je prirodzeným a rešpektovaným partnerom ministerstva kultúry,“ doplnila Milanová.

Obnova kultúrneho dedičstva zároveň zabezpečí prácu niekoľkým stovkám dlhodobo nezamestnaných. Pokračovať bude spoločný projekt ministerstva kultúry a ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Obnova kultúrneho dedičstva s pomocou nezamestnaných.