Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

OBRAZOM:Gajdoš prišiel na vládu kolobežkou, Matečná a Érsek na bicykli

Na snímke zľava: minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Árpád Érsek, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná, minister obrany SR Peter Gajdoš, podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Slovenskí ministri sa zapojili do Európskeho týždňa mobility. Pozrite sa, ako prišli na rokovanie vlády.

Bratislava 21. septembra (TERAZ.SK/TASR) - Peši, na kolobežke, bicykli či elektromobile prišli ministri na dnešné rokovanie vlády. Jej podpredseda pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini sa zase po areáli Úradu vlády SR vozil na hoverboarde. Využitím alternatívnej dopravy sa členovia kabinetu pridali k aktivitám Európskeho týždňa mobility. Ten propaguje väčšie využívanie verejnej dopravy, bicykla a pešej chôdze, čo pomáha zdraviu a šetrí prírodu.

V tomto roku sa do ETM prihlásilo 51 krajín a celkovo 2362 miest. Medzi nimi aj 46 slovenských miest. Slovenskí ministri sa zapojili do Európskeho týždňa mobility. Pozrite sa, ako prišli na rokovanie vlády.

Na snímke podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini prichádza na hoverboarde (elektrický balančný skúter) v rámci Európskeho týždňa mobility na 27. schôdzu vlády SR v stredu 21. septembra 2016 v Bratislave.
Foto: TASR/Pavel Neubauer.


Ako prvý dorazil na kolobežke minister obrany Peter Gajdoš. Okrem športového spôsobu dopravy, zvolil aj športový outfit. Obliekol si dres vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica. "Je týždeň mobility, tak musím makať, športom ku zdraviu," vyhlásil Gajdoš. Poukázal na to, že fyzická aktivita čistí rozum a človek potom triezvejšie rozmýšľa. Myslí si preto, že poriadny telocvik by mali mať opäť aj deti v školách.



Peši a v olympijskej súprave prišiel na Úrad vlády minister školstva Peter Plavčan. Po vlastných neprišiel na rokovanie kabinetu po prvýkrát. Peši podľa svojich slov chodí rád, rovnako pravidelne beháva. Nerobí mu ani problém cestovať mestskou hromadnou dopravou. "Ide o zdravé životné prostredie a čím menej áut bude na cestách, tým zdravšie budeme žiť a ja podporujem aj zdravý životný štýl a k tomu patrí aj šport," zhrnul Plavčan.



Pešiu chôdzu zvolili dnes namiesto limuzín aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská a minister kultúry Marek Maďarič.

Na snímke podpredsedníčka vlády SR a ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská prichádza pešo v rámci Európskeho týždňa mobility na 27. schôdzu vlády SR v stredu 21. septembra 2016 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Na snímke minister financií SR Peter Kažimír prichádza pešo v rámci Európskeho týždňa mobility na 27. schôdzu vlády SR v stredu 21. septembra 2016 v Bratislave.
Foto: TASR/Pavel Neubauer.


Šéf rezortu dopravy Árpád Érsek sa zase rozhodol pre elektrobicykel, aj keď sa mu lepšie vozí na normálnom. Z ministerstva to má na vládu kúsok, tak si cestou urobil aj "kolečko" navyše. Priznáva, že podmienky pre cyklistov v meste najideálnejšie nie sú. "Keď to porovnávam s väčšími svetovými mestami, sme trochu pozadu, nemáme vytvorené také podmienky," poznamenal. Érsek si na rozdiel od ďalšej cyklistky, ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej, helmu na cestu nevzal. Ako hovorí, v meste ju netreba.

Na snímke minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Árpád Érsek prichádza na bicykli v rámci Európskeho týždňa mobility na 27. schôdzu vlády SR v stredu 21. septembra 2016 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Na snímke vľavo ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná prichádza na bicykli v rámci Európskeho týždňa mobility na 27. schôdzu vlády SR v stredu 21. septembra 2016 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Podpredseda vlády Pellegrini využil Týždeň mobility na otestovanie hoverboardu. Neobišlo sa to ani bez pádu. "Chcel som to veľmi vyskúšať. Hľadal som niečo zaujímavé moderné, čo by pasovalo aj k nášmu úradu, tak som sa včera prevážal po dvore Úradu vlády na tomto zázraku, mám pred tým veľký rešpekt, ešte ma trasie ako osiku na tom, je to ale veľká sranda," povedal Pellegrini. Nevylučuje, že hoverboard využije v budúcnosti na prečistenie hlavy.