Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Obvineného Norberta B. prepustil súd zo zadržania na slobodu

Na snímke obvinený nitriansky podnikateľ Norbert B. (uprostred), ktorého prepustili zo zadržania na slobodu v Pezinku v nedeľu 16. januára 2022. Foto: TASR - Ondrej Hercegh

Norbert B. čelí aj dvom obžalobám. Hlavné pojednávanie v kauze Dobytkár nariadil ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, na 25. februára.

Pezinok 16. januára (TASR) - Obvineného nitrianskeho podnikateľa Norberta B. prepustili zo zadržania na slobodu. V nedeľu popoludní o tom rozhodol sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Rozhodnutie nie je právoplatné, prokurátor podal sťažnosť. Rozhodovať bude Najvyšší súd (NS) SR. Informoval o tom obhajca Norberta B. Marek Para.

"O pár dní bude rozhodovať NS SR, my sa ideme pripravovať na toto rozhodovanie," podotkol obhajca. Hovorí, že dôvody prepustenia jeho klienta zo zadržania súvisia s prieťahmi a nedodržaním lehôt. Norbert B. cestou do auta svojho advokáta na otázky novinárov neodpovedal.

"Väzobné stíhanie obvineného Ing. N. B. v tejto trestnej veci, v ktorej je stíhaný pre prečin a v ktorej boli zistené prieťahy, by predstavoval neoprávnený a neprípustný zásah do ústavou garantovaného práva na osobnú slobodu, keďže navrhované väzobné stíhanie by malo nasledovať bezprostredne po výkone väzby obvineného v inej zbiehajúcej trestnej veci, ktorá trvala vyše 19 mesiacov," informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. NS SR by mal rozhodovať o sťažnosti prokurátora na verejnom zasadnutí 20. januára.
Na snímke obvinený nitriansky podnikateľ Norbert B. (druhý zľava), ktorého prepustili zo zadržania na slobodu v Pezinku v nedeľu 16. januára 2022. Vľavo Marek Para, obhajca Norberta B.
Foto: TASR - Ondrej Hercegh

Podanie sťažnosti, o ktorej bude rozhodovať NS SR, potvrdila aj hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Jana Tökölyová. Zároveň zdôraznila, že súdy, ktoré opakovane rozhodovali o väzbe obvineného (ŠTS a NS SR), potvrdili dôvodnosť vedeného trestného stíhania, ako aj jednotlivých väzobných dôvodov, a to aj po podaní obžaloby vo veci Dobytkár. "Inými slovami, potvrdili správnosť a zákonnosť konania vyšetrovateľov NAKA a prokurátorov ÚŠP. K nálezu Ústavného súdu SR prišlo výlučne z dôvodu formálno-procesnej chyby ŠTS pri rozhodovaní o predĺžení väzby, spočívajúcej v spornom výklade detailných ustanovení rozvrhu práce ŠTS. Aj v aktuálne posudzovanom prípade (korupcia v kauze Valčeky) súd nijako nespochybnil dôvodnosť vedeného trestného stíhania obvineného N. B.," doplnila Tökölyová.

Obvineného podnikateľa najskôr vo štvrtok (13. 1.) prepustili z väzby, kde bol približne rok a pol pre kauzu Dobytkár. Národná kriminálna agentúra (NAKA) ho o pár hodín neskôr zadržala v súvislosti s kauzou Valčeky, respektíve Judáš. Norbert B. v nej má byť stíhaný za korupčnú trestnú činnosť. Kauza Valčeky sa podľa medializovaných informácií týka ekonomickej trestnej činnosti v súvislosti s fiktívnymi dodávkami ocele.

Norbert B. čelí aj dvom obžalobám. Hlavné pojednávanie v kauze Dobytkár nariadil ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, na 25. februára. Obžaloba sa týka 13 osôb. Para uviedol, že by jeho klient mal byť na pojednávaní osobne prítomný. Prokurátor ÚŠP podal v decembri 2021 obžalobu na 11 osôb aj v kauze Očistec.