Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Obvinenie SOS/BirdLife Slovensko hraničí s demagógiou, tvrdia rybári

Na snímke kormorán ušatý (Phalacrocorax auritussa) sa pripravuje na konzumáciu ryby. Foto: TASR/AP

V zmysle výnimky na odstrel kormorána je potrebné každý odstrel hlásiť vopred.

Žilina 19. januára (TASR) – Slovenská ornitologická spoločnosť (SOS)/BirdLife Slovensko na sociálnej sieti obvinila rybárov z nedodržiavania výnimky na odstrel kormorána. Ochranári tvrdia, že rybári strieľali kormorány počas zimného sčítania vodného vtáctva v čase, keď bol ich odstrel zakázaný (13. – 16. 1.).

Dovolíme si požiadať ctených rybárov, ktorí majú problém s dodržiavaním výnimky a strieľajú kormorány tam, kde je to miestne a časovo zakázané, aby nepostupovali nezákonne. Máme informácie od našich členov, že porušenie sa nestalo len teraz počas sčítania, ale aj na lokalitách, kde je odstrel zakázaný z dôvodu prítomnosti vzácnych druhov,“ informuje SOS/BirdLife Slovensko na sociálnej sieti.

Ochranári vyzývajú rybárov, aby neporušovali zákon. „Nemôžu sa potom čudovať, ak by niekto podal podnet na zrušenie výnimky a neprekvapilo by nás, ak by zo zákona úrady nemali inú možnosť, ako výnimku zrušiť. Bolo by to len výsledkom konania nepoctivých rybárov, s ktorými si Slovenský rybársky zväz (SRZ) asi nevie urobiť poriadok,“ uvádza SOS/BirdLife Slovensko na sociálnej sieti.

Podľa tajomníka Slovenského rybárskeho zväzu – Rady v Žiline Jána Kohúta ide zo strany SOS/BirdLife Slovensko o absolútne nepochopenie situácie a príspevok na sociálnej sieti hraničí s demagógiou. „Nositeľom výkonu poľovného práva nie je Slovenský rybársky zväz, ale Slovenský poľovnícky zväz. Strieľať kormorány je možné len v poľovníckych revíroch členmi konkrétneho poľovného združenia,“ zdôraznil Kohút.

Ako dodal, v zmysle výnimky na odstrel kormorána je potrebné každý odstrel hlásiť vopred. SRZ podľa neho ustanovenia výnimky dodržiava, v čase sčítania kormoránov žiadna poľovačka nebola. SRZ navyše niekoľko dní pred termínom tohtoročného zimného sčítania na svojej webovej stránke i prostredníctvom médií upozornil poľovné združenia, že v čase od 13. do 16. januára výnimka na odstrel kormorána neplatí.

Členovia SRZ v rybárskych revíroch strieľať kormorány v zmysle zákona nemôžu. V prípade, ak sa podobné vyjadrenia budú zo strany SOS/BirdLife Slovensko opakovať, podnikneme kroky a podáme podnet na prešetrenie takýchto dezinformácií,“ doplnil tajomník.