Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Obvinený v kauze vyzvedačstva pre Rusko Bohuš Garbár dostal podmienku

Na snímke obvinený Bohuš G. pred budovou Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici v utorok 28. februára 2023. Foto: TASR - Ján Krošlák

Garbár bol obvinený zo zločinov prijímania úplatku a vyzvedačstva.

Banská Bystrica 28. februára (TASR) – Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica odsúdil v utorok Bohuša Garbára, obvineného v kauze vyzvedačstva pre Ruskú federáciu, na trest odňatia slobody v trvaní troch rokov s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu vo výmere troch rokov a peňažný trest 15.000 eur. Súd na verejnom zasadnutí schválil dohodu o vine a treste, rozsudok bol momentom vyhlásenia právoplatný.

Garbár bol obvinený zo zločinov prijímania úplatku a vyzvedačstva. Predpokladom na uzavretie dohody o vine a treste medzi prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a ním bolo priznanie viny, vzdania sa práva na súdny proces a možnosti odvolať sa voči rozsudku.

Odsúdený pôsobil ako spravodajský agentúrny kontakt pre spravodajských dôstojníkov vojenskej rozviedky GRU Ruskej federácie. Jej dôstojníci mali pôsobiť pod krytím diplomatickej misie ruskej ambasády. Garbár v roku 2021 na konšpiratívnej schôdzke s osobou vystupujúcou pod menom Sergei Solomasov sľúbil vyhľadávať, získavať a vykonávať zber citlivých informácií a utajovaných skutočností týkajúcich sa slovenských bezpečnostných a spravodajských služieb a spolupráce SR, EÚ a NATO s Ukrajinskou republikou. Rovnako aj utajovaných skutočností týkajúcich sa NATO a EÚ či utajovaných správ spravodajských služieb predkladaných parlamentu vrátane informácií kontrašpionážnej činnosti SIS smerujúcej voči "rusky hovoriacim osobám". Na tento účel dostal tisíc eur.

U Garbára pri domovej prehliadke polícia zaistila USB kľúče, nosiče, počítače, poznámky o plánoch spojenia, plány o podrobnej schôdzkovej činnosti so spravodajským dôstojníkom ruskej spravodajskej služby GRU, ale aj časť finančných prostriedkov.

Obhajca Ján Čarnogurský sa k motivácii svojho klienta poskytovať citlivé informácie odmietol vyjadriť s odvolaním sa na advokátske tajomstvo. Pripomenul, že ŠTS mu uložil aj povinnosť zúčastniť sa ako verejnosť na troch hlavných pojednávaniach až do vyhlásenia rozsudku vo veci v trestných konaniach vedených pre trestný čin prijímania úplatku.

"Sudca konštatoval, že dohodnutý podmienečný trest je správny a spravodlivý," reagoval prokurátor ÚŠP. Odsúdený poskytol dôležité informácie v stupni utajenia "prísne tajné" a "tajné", odkiaľ ich získal, prokurátor odmietol odpovedať. Ak by sa konal súdny proces, v prípade uznania viny by Garbárovi hrozilo väzenie minimálne na štyri a viac rokov.