Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

NAKA obvinila Dobroslava T. za zneužitie právomoci verejného činiteľa

Dobroslav T., archívna snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Nesplnil povinnosť vyplývajúcu mu z Trestného poriadku a po prevzatí zvukovej nahrávky zo spravodajskej operácie SIS pod krycím názvom Gorila, túto ukrýval a neodovzdal, vysvetlila polícia.

Bratislava 18. decembra (TASR) - Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil bývalého generálneho prokurátora Dobroslava T. za zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa. Informovala o tom polícia na sociálnej sieti.

Skutku sa mal dopustiť v rokoch 2007 až 2014. "Ako verejný činiteľ nesplnil povinnosť vyplývajúcu mu z Trestného poriadku a po prevzatí zvukovej nahrávky zo spravodajskej operácie SIS (Slovenskej informačnej služby, pozn. TASR) pod krycím názvom Gorila, z ktorej vyplývalo podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov, od osoby M. K., túto ukrýval a neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní," vysvetlila polícia.



Konať tak mal podľa polície s úmyslom zadovážiť majetkový prospech sebe a Marianovi K. "Zároveň v úmysle zadovážiť neoprávnenú výhodu osobám, ktorých rozhovory obsahujúce skutočnosti nasvedčujúce spáchanie trestného činu sú zachytené na predmetnej zvukovej nahrávke," dodala polícia.

"Vzhľadom na štádium trestného konania nebudeme poskytovať bližšie informácie," uviedla v stredu pre TASR hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jana Tökölyová. Generálna prokuratúra SR (GP) SR sa k aktuálnemu stavu podľa hovorkyne GP SR Andrey Predajňovej vyjadrovať nebude a zastáva svoje októbrové stanovisko. Vtedy generálny prokurátor Jaromír Čižnár dočasne pozastavil výkon funkcie prokurátorovi Dobroslavovi T. z dôvodu začatia disciplinárneho konania. Disciplinárne komisie, ktorých rozvrh práce nespadá pod GP SR, zatiaľ termín konania nevytýčili.

Možné obchodovanie s nahrávkou Gorily naznačuje údajný rozhovor Dobroslava T. s Marianom K., ktorého nahrávku v októbri zverejnil Denník N. Bývalému generálnemu prokurátorovi mal Marian K. nadávať, pretože sa vraj pokúsil Gorilou vydierať finančníka skupiny Penta Jaroslava Haščáka. Ten sa dištancoval od všetkých "domnelých aktivít", s ktorými má byť podľa komunikácie spájaný, a odmietol ich.

Viaceré redakcie slovenských médií dostali v októbri mailom tiež link na zvukovú nahrávku, na ktorej má byť údajne zachytená kauza Gorila. Nahrávka mala vzniknúť v byte na Vazovovej ulici v Bratislave. Spis Gorila zverejnil anonym v decembri 2011, má zachytávať rozhovor medzi spolumajiteľom Penty Haščákom a politikmi o províziách v štátnych obchodoch v rokoch 2005 a 2006. Haščák aj Penta autenticitu nahrávky spochybňujú.

Nahrávku Gorily našla polícia v dome podnikateľa Mariana K. Podľa špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika zatiaľ nie je isté, či je zverejnená nahrávka naozaj nahrávkou kauzy Gorila. Podľa jeho slov to môže potvrdiť len Slovenská informačná služba (SIS). Autenticitu nepotvrdil ani šéf SIS Anton Šafárik. Vysvetlil, že na jej potvrdenie by nahrávku museli porovnať s originálmi, ktoré však súd v minulosti nariadil skartovať.

Výberová chronológiá účasti Dobroslava T. v kauze Gorila:



21. decembra 2011 - Na internete sa objavil text dokumentu Gorila.

19. januára 2012 - Akciu Gorila realizovala Slovenská informačná služba. Potvrdil to minister vnútra Daniel Lipšic (KDH). Akcia podľa neho bola legálna a legitímna. "Môžeme potvrdiť, že už v roku 2005 a 2006 boli spravodajsky zadokumentované vážne podozrenia z korupčnej činnosti, ktorú vykonávala istá finančná skupina, ale aj podozrenia z korupčnej trestnej činnosti iných osôb," povedal Lipšic.

29. januára 2012 - Kópie nahrávok, ktoré by dokazovali pravosť zverejneného spisu Gorila, zrejme existujú. Vytvorené mali byť príslušníkmi SIS s cieľom obchodovania s nimi, uviedol to bývalý šéf oddelenia osobitných činností Úradu boja proti korupcii (ÚBPK) Ján Rejda.

4. decembra 2018 - Domové prehliadky u Mariana K., pri ktorých sa mali nájsť nahrávky s obsahom totožným so spisom Gorila, sa konali v súvislosti s vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Zvukové záznamy sa našli v trezore v jednom z podnikateľových domov. Našiel sa USB kľúč, na ktorom boli zvukové nahrávky.

7. februára 2019 - Generálny prokurátor Jaromír Čižnár uviedol, že bývalý generálny prokurátor Dobroslav T. mu prehral časť nahrávky, na ktorej "nebohý pán Határ" hovoril o sponzorských veciach. Čižnár to uviedol s tým, že vtedy nevedel, že by mohlo ísť o kauzu Gorila. Podľa jeho názoru mal vec polícii postúpiť jeho vtedajší nadriadený Dobroslav T.

19. marca 2019 - Národná kriminálna agentúra (NAKA) začala stíhanie vo veci nahrávky rozhovoru podnikateľa Mariana K. a bývalého generálneho prokurátora Dobroslava T. súvisiacej s kauzou Gorila. Vyšetrovateľ NAKA začal v danej veci trestné stíhanie za zločin zneužívanie právomoci verejného činiteľa.

27. septembra 2019 - Nahrávku z Gorily, ktorú polícia našla v decembri 2018 v dome Mariana K., označili znalci za autentickú, potvrdil to odchádzajúci šéf vyšetrovacieho tímu Gorila Lukáš Kyselica.

14. októbra 2019 - Denník N zverejnil 70-minútovú nahrávku rozhovoru medzi Dobroslavom T. a Marianom K. Zvukový záznam z leta 2014 si mal urobiť Marian K. Týkať sa má údajného pokusu o vydieranie spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka nahrávkou jeho rozhovoru v konšpiračnom byte z kauzy Gorila.

19. novembra 2019 - Portál TV JOJ noviny.sk informoval, že bývalého generálneho prokurátora Dobroslava T. vypočúvali vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Dôvodom mala byť nahrávka, na ktorej mu vulgárne nadáva Marian K. Vypočutí mali byť aj ďalší ľudia.