Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Obyčajní chcú vrátiť občianstvo tým, ktorí ho stratili napriek väzbám

Na snímke v popredí predseda strany OĽaNO Igor Matovič, vľavo Miroslav Kadúc a vpravo Jozef Viskupič. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Proti súčasnej právnej norme najostrejšie vystupuje Most-Híd, ktorého poslanec Gábor Gál zastupuje skupinu členov zákonodarného zboru v konaní pred Ústavným súdom (ÚS) SR.

Bratislava 7. júla (TASR) - Občania, ktorí prišli o slovenský pas prijatím cudzieho štátneho občianstva napriek tomu, že mali na dotyčný štát reálne väzby, by ho mohli získať späť.

Navrhuje to štvorica poslancov za OĽaNO v novele zákona o štátnom občianstve, ktorou sa bude parlament zaoberať na júlovej schôdzi. Opätovné získanie občianstva pre tých, ktorí oň prišli od 17. júla 2010 do 31. októbra 2012, má byť oslobodené od správnych poplatkov.

Z návrhu Igora Matoviča, Eriky Jurinovej, Martina Fecka a Jozefa Viskupiča vyplýva, že nárok na vrátenie slovenského pasu bude mať ten, kto nadobudol občianstvo cudzieho štátu, v ktorom mal povolený, registrovaný alebo inak evidovaný pobyt po dobu najmenej 12 mesiacov a zároveň splní niektorú z nasledujúcich podmienok.

Buď bol v danej krajine zamestnaný v riadnom pracovnom pomere po dobu najmenej 12 mesiacov, alebo tam študoval dennou formou štúdia po dobu najmenej jedného roka. Nárok na vrátenie bude mať aj vtedy, ak v tejto krajine aspoň jeden rok pred nadobudnutím tamojšieho občianstva aktívne podnikal, vykonával charitatívnu, misijnú či vrcholovú športovú činnosť, riadnu osobnú starostlivosť o svoje dieťa vo veku do troch rokov, alebo o svoje dieťa s ťažkým zdravotným postihnutím, resp. sa tam narodil niekto z jeho rodičov. Od 1. novembra 2012 má zároveň platiť, že v prípade splnenia týchto podmienok slovenský občan o svoj pas nepríde.

Poslanci NR SR sa súčasný zákon o štátnom občianstve, ktorý presadila ešte prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD), usilovali zmierniť niekoľkokrát, avšak vždy neúspešne. Nepodarilo sa to ani za vlády Ivety Radičovej, keď mali stredopravé strany väčšinu.

Proti súčasnej právnej norme najostrejšie vystupuje Most-Híd, ktorého poslanec Gábor Gál zastupuje skupinu členov zákonodarného zboru v konaní pred Ústavným súdom (ÚS) SR. Tí sa na túto inštitúciu obrátili s podozrením protiústavnosti existujúcej novely.

Plénum ÚS 4. júla 2012 na neverejnom zasadnutí prijalo toto podanie skupiny 30 poslancov NR SR na ďalšie konanie. ÚS však návrhu na pozastavenie účinnosti niektorých ustanovení tohto zákona nevyhovel.

NR SR schválila novelu zákona o štátnom občianstve v máji 2010 ako reakciu na maďarský zákon, ktorý od roku 2011 zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom. Podľa schválenej úpravy je strata štátneho občianstva SR možná v dvoch prípadoch, dovtedy sa tak mohlo stať iba prepustením zo štátneho zväzku SR na vlastnú žiadosť. Po novom občan SR automaticky stráca slovenské občianstvo, ak dobrovoľne požiada o iné. Strata sa nevzťahuje na nadobudnutie cudzieho štátneho občianstva v súvislosti s uzavretím manželstva alebo narodením.