Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Obyvateľka Španej Doliny má doma banícky betlehem z roku 1933

Špaňodolinský banícky betlehem z roku 1933 zachovala Lila Wilhelmerová (na snímke) z horskej obce Špania Dolina, neďaleko Banskej Bystrice. Banícke betlehemy, ktoré majú na drevenom základe postavy z papiera, bývali v minulosti v obci častým zjavom, do súčasnosti sa však zachovali len ojedinelé kusy. Špania Dolina, 24. december 2012. Foto: TASR/Dušan Hein

Špaňodolinčanka, ktorá pochádza z baníckej rodiny, rozkladala kedysi betlehem každý rok, teraz už menej.

Špania Dolina 24. decembra (TASR) - Špaňodolinský banícky betlehem z roku 1933, po svojich rodičoch, zachovala rodáčka z horskej obce Špania Dolina, ležiaca neďaleko Banskej Bystrice, Lila Wilhelmerová. Namaľované postavy sú z papiera, základ je drevený.

"Snažila som sa ho udržiavať, aby sa zachoval aj pre iné generácie aspoň v takom stave, v akom je," konštatovala pre TASR. Betlehem je takmer meter široký a meter vysoký.

Podľa Wilhelmerovej možno povedať, že v Španej Doline bol kedysi v každej rodine banícky betlehem. Domáci ho postavili buď na vyšší stolík alebo v kuchyni do rohu, zvykli bývať okolo neho aj svetielka.

Medzi figúrami tohto symbolu Vianoc sú aj aušusníci, ktorí pripomínajú špaňodolinskú banícku históriu. Wilhelmerová dodala, že v Španej Doline je aj Banícke bratstvo Herrengrund. Betlehem tvorí kostol s vežičkami, jasličky a rôzne figúry. Teda aj spomínaní aušusníci, ktorí sú pri jasličkách, ďalej pastieri nesúci dary. Figúry sú namaľované na tvrdom papieri a odzadu podlepené drevenou paličkou. Betlehem má asi 16 postáv. Wilhelmerová zatiaľ veľké obnovy na betleheme nerobila, iba niektoré už vyblednuté figúrky sa domaľovali a poškodené podlepili. "Ostatné sú ešte všetky zachované tak, ako boli," dodala.

Špaňodolinčanka, ktorá pochádza z baníckej rodiny, rozkladala kedysi betlehem každý rok, teraz už menej. Podľa jej slov ho treba odložiť na pamiatku a sem-tam vystaviť na vianočné sviatky.