Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Obžalovaný vypovedal o štruktúre v skupine sýkorovcov (2)

Ilustračné foto Foto: TASR

Z výpovede obžalovaného bol prekvapený jeho obhajca aj dozorujúci prokurátor.

Pezinok 10. apríla (TASR) – Peter Havasi prezývaný Havel mal na starosti Senec, Ivan Cuper alias Vinco zase Záhorie. Šéfoval im Róbert Lališ, ktorého volajú Kýbel. Takto vypovedal na dnešnom pojednávaní Špecializovaného trestného súdu v Pezinku obžalovaný v kauze sýkorovcov Juraj B. Do skupiny podľa svojich slov prišiel v roku 1996 po 4,5 roku vo väzení. Havasi bol zavraždený v júni 2004, po ňom prebral Senec podľa obžalovaného Martin Bihári prezývaný Rus. Toho v súčasnosti hľadá polícia.

"Ostal som u Kýbla 13 rokov ako poskok, sluha, ochrankách," povedal obžalovaný. Lališ mal podľa Juraja B. v Bratislave vlastnú skupinu ľudí. "Táto skupina sa zaoberala likvidáciu iných členov podsvetia, vykonávali úkladné vraždy, aj vraždy na objednávku," povedal. Skupinu podľa neho živilo najmä vyberanie výpalného.

"Laco nemal nikoho, on sa motal v meste a Čongi si robil obchody tak isto," povedal o spoluobžalovanom Ladislavovi B. a zavraždenom Petrovi Čongrádym Juraj B. František Borbély je podľa jeho slov podnikateľ, ktorý mal vlastné aktivity a Kýbel mu volal iba vtedy, keď potreboval niečo vybaviť v podnikaní. Ďalej uviedol, že sýkorovci sa stretávali v bratislavskej posilňovni Fiat a v istej firme v bratislavskom Novom Meste. Na otázku, či existuje nejaký fond, z ktorého by boli členovia skupiny podporovaní, odpovedal, že dva roky si sám platí obhajcu a peniaze do väzenia mu posiela manželka. K dnešnej výpovedi ho motivoval fakt, že po 13 rokoch, čo "slúžil" Kýblovi, sa skupina na neho pravdepodobne vykašlala. Obžalovaný podľa svojich slov sám nikoho nezavraždil, keď sa ho prokurátor spýtal, koľkých vrážd sa zúčastnil, odpovedal, že ich bolo "dosť" a "všetky boli spáchané v rámci mafie".

Prekvapený obhájca


Z výpovede obžalovaného bol prekvapený jeho obhajca aj dozorujúci prokurátor. "Odznelo tu, že vie o niekoľkých vraždách, polícia na to je povinná reagovať a je nevyhnutné svedka vypočúvať a zisťovať skutočnosti, ktoré naznačoval na tomto hlavnom pojednávaní," povedal prokurátor z úradu špeciálnej prokuratúry. Dodal však, že jeho výpoveď o organizácii skupiny je podobná iným výpovediam, ktoré už odzneli pred súdom. Juraj B. vo svojej výpovedi ďalej uviedol okolnosti, ktoré predchádzali údajnej príprave vraždy jedného z členov skupiny Martina H., prezývaného Rezeň.

Údajní členovia zločineckej skupiny sýkorovci vrátane Ladislava B. alias Dlhého Laca a Viliama R. prezývaného Čierny Vilko, sú na špecializovanom súde obžalovaní z trestného činu úkladnej vraždy v štádiu pokusu, nedovoleného ozbrojovania a ďalších trestných činov.