Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Obžalovaných v kauze Dobytkár usvedčoval kľúčový svedok Marek K.

Marek K., foto z archívu. Foto: TASR - Ján Krošlák

Výpoveď Mareka K. "zdvihla" z lavice obžalovaných bývalého šéfa PPA, ktorý mu nahlas adresoval slová, že klame. Prestal až pod hrozbou pokuty, pred ktorou ho varoval predseda senátu.

Banská Bystrica 24. októbra (TASR) – V korupčnej kauze Dobytkár, ktorá sa týka rozsiahlej trestnej činnosti v Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA), vypovedal v pondelok pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, kľúčový svedok Marek K. Obžalovaných, bývalého šéfa PPA Juraja K., finančníka Martina K. a Ľubomíra K., usvedčoval, ako im v rokoch 2016 až 2020 zabezpečoval "provízie" zo schválených agrodotácií.

Svedok ako bývalý funkcionár ministerstva pôdohospodárstva, ktorý spolupracuje s políciou, uviedol, že finančníka mu predstavili ako človeka, "ktorý to má na starosti, naznačoval, že treba zabezpečiť peniaze do systému". Keďže ministerstvo pôdohospodárstva bolo v tom čase pod gesciou SNS, Martina K. vnímal ako straníckeho gestora. Finančník mal údajne tlačiť na Juraja K. v súvislosti s úspešnosťou projektov a ten vedel, že mu bude musieť nejakým spôsobom vyhovieť.

Podľa neho exriaditeľ PPA považoval stretnutia s finančníkom za možnosť udržať sa vo funkcii. Keď odovzdával peniaze Martinovi K., Juraj K. pri tom však nikdy nechcel byť. Svedok tvrdí, že od Ľubomíra K., ktorý vybavoval dotácie, "prevzal úplatky približne vo výške 1,5 milióna eur a následne peniaze odovzdal Martinovi K."

Výpoveď Mareka K. "zdvihla" z lavice obžalovaných bývalého šéfa PPA, ktorý mu nahlas adresoval slová, že klame. Prestal až pod hrozbou pokuty, pred ktorou ho varoval predseda senátu. Juraj K. popiera svoju vinu, rovnako ako Martin K. Ani jeden z nich sa nechcel vyjadriť pre médiá. Na otázky odmietol reagovať aj kľúčový svedok.

V skupine ôsmich osôb, ktorých obžaloba viní z pokračovacieho zločinu prijímania úplatku a z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti, sú nitriansky podnikateľ Norbert B., Martin K., Ľubomír K., Peter K., Ľubomír P., Juraj K., Milan K. a Viktor M., ktorý priznal vinu ešte na začiatku procesu.