Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Ocenenie Lúč z tmy získali ombudsmanka Mária Patakyová či Marcel Šaňa

Mária Patakyová, archívna snímka. Foto: TASR František Iván

Patakyová je právnička, vysokoškolská profesorka a od roku 2017 zastáva post verejnej ochrankyne práv.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Ocenenie Lúč z tmy získali tento rok ombudsmanka Mária Patakyová a jej tím, sociálny pracovník Ivan Mako a starosta košického sídliska Luník IX Marcel Šaňa. Toto ocenenie udeľujú každoročne rómske organizácie a nezávislé osobnosti tým, ktorí sa dlhodobo zasadzujú o zlepšenie postavenia Rómov v rôznych oblastiach života. Informovala o tom Laura Kösziklová z rómskej vzdelávacej mimovládnej organizácie eduRoma.

"Mária Patakyová už niekoľko rokov výborne zastáva funkciu ombudsmanky, sociálny pracovník Ivan Mako je v súčasnosti už známe meno, ktoré sa výrazne spája so sociálnym podnikaním na Slovensku, a Marcel Šaňa je silnou osobnosťou, ktorá môže svojim životným príbehom inšpirovať ostatných ľudí na Slovensku," povedal riaditeľ OZ eduRoma Vlado Rafael.

Patakyová je právnička, vysokoškolská profesorka a od roku 2017 zastáva post verejnej ochrankyne práv. V tejto pozícii sa so svojím tímom aktívne angažuje aj v prípadoch diskriminácie a nespravodlivosti voči Rómom.

Ďalším oceneným sa stal predseda predstavenstva sociálneho podniku, práčovne WASCO vo Valaskej Ivan Mako. "Vo svojej známej práčovni dáva príležitosť pracovať dlhodobo nezamestnaným, ženám po materskej, obetiam domáceho násilia, osamelým matkám s deťmi, zdravotne znevýhodneným, mladým ľuďom, tiež osobám nad 50 rokov, Rómom aj Nerómom," skonštatovala riaditeľka Ústavu romologických štúdií Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre Jurina Rusnáková, ktorá je spoluvyhlasovateľkou ocenenia.

Tretím oceneným sa stal starosta košického Luníka IX Marcel Šaňa. Podľa organizátorov podujatia Šaňa si krátko po svojom prvom zvolení do funkcie starostu v roku 2014 začal budovať konštruktívnu spoluprácu s vedením mesta Košice, vďaka čomu mohol naštartovať viacero významných zmien, predovšetkým pomohol sídlisko zbaviť finančných dlhov.

Tento rok bola na podujatí Lúč z tmy prvýkrát udelená aj cena verejnosti Kalapa tele - Klobúk dole. Získala ju Stanislava Rácová, ktorá sa počas pandemického roka 2021 významným spôsobom pričinila o zlepšenie postavenia chudobných detí z vylúčených rómskych komunít v meste Bánovce nad Bebravou. "Pre deti z chudobnej komunity pravidelne organizuje výlety, súťaže a iné aktivity v oblasti neformálneho vzdelávania. Deti tiež pravidelne doučuje a motivuje ich k vzdelávaniu v škole," dodal Rafael.