Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ocenenie Lúč z tmy získali tento rok D. Litterová a G. Radičová

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Organizátori tento rok druhýkrát udelili aj cenu verejnosti Kalapa Tele – Klobúk dole. Získali ju pastori Apoštolskej cirkvi Marek Gombár a Rinaldo Oláh.

Bratislava 25. novembra (TASR) - Ocenenie Lúč z tmy získali tento rok riaditeľka odboru horizontálnych princípov rezortu práce Dagmar Litterová a riaditeľka Súkromného hudobného a dramatického konzervatória v Rimavskej Sobote Gabriela Radičová. Ocenenie už piatykrát udelili rómske organizácie a nezávislé osobnosti ľuďom, ktorí sa dlhodobo zasadzujú o zlepšenie postavenia Rómov v rôznych oblastiach života.

Litterová podľa poroty pri práci v štátnej správe preukázala, že je prínosom v oblasti tvorby a presadzovania štátnych stratégií pre nediskrimináciu a rovnosť príležitostí. Radičovú ocenili za dlhodobú podporu rómskych žiakov v oblasti vzdelávania a budovania medzikultúrneho dialógu.

Organizátori tento rok druhýkrát udelili aj cenu verejnosti Kalapa Tele – Klobúk dole. Získali ju pastori Apoštolskej cirkvi Marek Gombár a Rinaldo Oláh, ktorí po ruskej invázii na Ukrajinu v pastoračných centrách v Pavlovciach nad Uhom a v Sabinove zriadili provizórne útočiská pre ukrajinských Rómov.

S nimi získal cenu aj koordinátor Rómskeho vzdelávacieho fondu Slovensko Viktor Teru, ktorý po ruskom vpáde na Ukrajinu koordinoval humanitárnu pomoc nielen rómskym utečencom.