Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Ocenenie Univerzity Komenského získalo 31 študentov a 31 pedagógov

Na snímke budova Univerzity Komenského v Bratislave. Foto: TASR Dano Veselský

Akademickú pochvalu rektora získal napríklad medik Ján Chvála za aktivity zamerané na aktívnu pomoc v boji s ochorením COVID-19.

Bratislava 18. novembra (TASR) - Tridsaťjeden študentov a tridsaťjeden učiteľov získalo tento rok ocenenie Univerzity Komenského (UK) v Bratislave pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva. TASR o tom informovala hovorkyňa univerzity Lenka Miller. Slávnostné oceňovanie sa pre pandémiu neuskutoční.

"Pre spoločenský rozvoj sú mimoriadne dôležité aktivity jednotlivcov a ich prínos pre komunitu. Osobnosti spomedzi študentov, ale i pedagógov, ktoré sa často vo svojom voľnom čase angažujú v záujme iných, si zasluhujú našu pozornosť a úctu. Teší ma, že mám možnosť ich oceniť pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva," uviedol rektor UK Marek Števček.

Akademickú pochvalu rektora UK získal napríklad medik Ján Chvála za aktivity zamerané na aktívnu pomoc v boji s ochorením COVID-19. "Už počas prvej vlny odoberal vzorky potenciálnym pacientom v tzv. filtroch, v súčasnosti pomáha pri koordinácii medikov v call centre Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI)," priblížila hovorkyňa. Študent manažmentu Matúš Kovár sa zas podľa jej slov počas prvej vlny pandémie angažoval v 3D dizajne a tlači ochranných štítov pre zdravotnícky personál.

Kybernetickú kriminalitu z právneho hľadiska riešila ocenená doktorandka práva Petra Dražová. "Poznatky z výskumu tejto problematiky spracúva do učebnice Právo informačných a komunikačných technológií," dodala Miller. Ocenená je i študentka evanjelickej teológie Sára Šimková, ktorá sa venuje prekladu Biblie do posunkového jazyka pre nepočujúcich.

Univerzita ocenila aj ďalších študentov za mimoriadne študijné výsledky, vedeckú činnosť, pôsobenie v orgánoch akademickej samosprávy či v študentských spolkoch, ako aj za pomoc pri organizovaní i hodnotení dištančnej výučby, organizovanie aktivít pre študentov, alebo pozitívnu reprezentáciu na súťažiach.

Ďakovný list od rektora UK získali pedagógovia, ktorí sa zaslúžili o vedecké, umelecké či odborné úspechy svojich študentov. Medzi ocenenými sú epidemiologička docentka Alexandra Bražinová, ústavný právnik doktor Vincent Bujňák, historik profesor Roman Holec, bratia Daniel a Samuel Furkovci, ktorí vyvinuli pľúcny ventilátor Q-vent, či molekulárny genetik doktor Tomáš Szemes.